Ricottabollar i tomatsås

Vem älskar inte en god pasta ? Spagetti och köttfärssås i all ära men man kan variera sig lite . Här kommer en vegetarisk variant på köttbullar i tomatsås. Köttet är nämligen utbytt mot ost. Två sorter närmare bestämt . Ricotta och Grano Padano. Ricotta är en färskost och Grano Padano en smakrik ost som är lagrad . GP används som parmesanost .

Till den här rätten behöver du :

  • Tomatsås, antingen egen eller färdigköpt marinara eller arrabiata Till egen behöver du :
  • Gul lök, vitlök, olivolja, stjälkselleri, chili, tomatkross, , tomatpuré, salt peppar, socker,squash, salladslök och färsk basilika
  • Till bollarna behöver du:
  • Ricotta 250g
  • 2 dl finriven Grano Padano
  • 1 ägg
  • Persilja
  • Ströbröd
  • Salt och peppar

Börja med att hacka ingredienserna till din tomatsås. Gul lök, vitlök, selleri och chili och fräs dessa i lite olivolja tills de mjuknat.

Slå på tomat (burk eller färsk / frusen) och en msk tomatpuré och låt koka. Salta, peppra och en liten gnutta socker . Tänk på att såsen ska smaka mycket mer än vad du tror . Den kommer ju att späs ut sedan av pastan och då behöver den vara koncentrerad smak på. Låt koka in lite . Under tiden gör ricottabollarna .

Ta en burk ricotta och 2 dl riven Grano Padano , ett ägg och hackad persilja ca en halv dl och blanda med ströbröd tills du får en konsistens du kan hantera och göra bollar av . Hur mycket ströbröd beror på hur mycket vätska det är i ricottan . Men beräkna säkert minst en dl ströbröd . Salta , peppra och låt ströbrödet svälla lite innan du rullar bollarna .

Låt sedan de färdiga bollarna koka i tomatsåsen ca 15 min . Vänd på dem under halva tiden så att hela bollen blir tillagad .

Så långt är det enkelt och färdigt . Om man vill lyxa till det lite extra hackar du ner några basilika blad och det gröna på en salladslök och delar en 10 cm squash i halvmånar . Detta kan få gå med i tomatsåsen den sista minuten innan servering . Så nu är det dags att koka pasta.

Pastan kokar man i väl saltat vatten . Det ska smaka hav ! Gärna al dente .

Precis innan servering lägger du i örterna och squashen i tomatsåsen. Rör om och blandar med pastan och ev lite pastavattnet om din pastasås har kokat in lite för mycket .

Lägg upp på tallrik och riv över lite Grano Padano och njut !

Kommentera

%d bloggare gillar detta: