Fredagsmys på cajunvis

Fredagsmys behöver inte vara tacos . Tacos är gott och missförstå mig inte , jag älskar tacos men ibland behöver man förnya sig . Idag tänkte jag ge er fredagsmys på cajunvis .

Cajun seafood boil

Cajun seafood boil är en smakrik, sörplig och alldeles fantastiskt god skaldjursrätt. Du väljer själv vilka skaldjur vill ha i . Idag hade jag kräftor och räkor men jag har även gjort det med krabba och tigerräkor . Hummer , musslor och andra skaldjur fungerar också .

Till 4 portioner behöver du :

  • 10 potatisar gärna röda skal (jag lade även till lite matbanan i bitar)
  • 1 paket majskolvar
  • 3 chorizokorvar
  • 3 gula lökar
  • 1 citron
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kuber rökt räkbuljong
  • Cajunspicemix se recept nedan
  • Räkor och kräftor eller annan sort skaldjur
  • Smör

Börja med att dela löken i grova bitar . Dela majs och chorizo och skär citronen i skivor . Sedan är det dags att blanda kryddblandningen om du inte har färdigköpt . Det kommer verka som om du har jättemycket kryddblandning men du kommer att behöva det . Det är mycket smak och vill man ha mycket smak behövs mycket kryddor .

Blanda därför : 3 msk smoked paprika, 3 msk lökpulver, 2 msk salt, 2tsk peppar, 1tsk senapspulver,1 msk timjan 2msk oregano, 1 msk vitlökspulver, 2 tsk chilipulver och om du gillar hetta tillsätter du även cayennepulver från 1/2 tsk och uppåt beroende på hur het du vill ha den . Blanda allt och ställ åt sidan .

Ta nu fram en stor gryta . Det är viktigt att den är stor annars kommer du inte få plats . Lägg i lök, vitlök och citron i grytan . Ta två tredjedelar av kryddblandningen och häll i grytan …. Jo det ska va så mycket ….lägg i hela potatisar med skal och slå sedan på hett vatten tills det täcker och rör om . Släpp ner buljongtärningarna och sakta eventuellt lite till . Buljongen ska vara smakrik !

Låt koka tills potatisen är nästan klar . Då lägger du i korv och majs och kokar nån minut till . Till sist låter du skaldjuren åka ner i grytan . Skaldjur tar inte många minuter att koka så låt det inte koka för länge .

Under tiden smälter du 250 gr smör och lägger i några klyftor pressad vitlök och resterande kryddblandning och låter vitlöken mjukna . Ta åt sidan . Du kommer älska den här ”såsen” .

Nu är det dags att servera . Ta ett stort serveringsfat och fiska upp alla godsaker ut buljongen . Ringla över det smälta kryddsmöret och sen är det dags att hugga in och smutsa ner fingrarna . För det här är ingen finmat sommars med kniv och gaffel utan det är fingrarna som gäller . Så bunkra upp med ett fat vid sidan att lägga skal och en massa servetter och hugg in !

Buljongen då ? Ja varför inte använda den till nåt annat , som till att koka ris eller i en fisksoppa ? Vill du inte göra det just nu? Sila av och frys in i lagom stora förpackningar .

Fredagsmys på cajunvis

Kommentera

%d bloggare gillar detta: