Salteñas, piroger från Bolivia

När jag i min ungdom var i Bolivia åt jag dessa läckerheter . Små indiankvinnor i enorma kjolar och plommonstop på huvudet och massor av färgglada sjalar stor med sina vagnar lite var stans på gatorna och ropade :-salteñaaaaas, salteeeeñas!!

Salteñas är piroger fyllda med höna eller kyckling eller kött , men min favorit var framför allt de med fågel …. Fyllningen består av höna , potatis, russin, lök, ärtor , oliver och ägg och fyllningen är saftig . För att saftigheten ska stanna inne i pirogerna använder man gelatin i fyllningen .

Bäst blir pirogerna med höna för det ger mer smak men det fungerar med kyckling också och det tar dessutom mycket kortare tid att koka . Jag hade kokt höna häromdagen så jag hade höna kvar och buljong som jag använder i detta recept men använder du kyckling börja med att koka den tillsammans med lite soppgrönsaker för att få en god buljong .

När kycklingen/hönan är kokt spara buljongen och dra sedan isär köttet i småbitar och ställ åt sidan .

Hacka två lökar, jag tog en röd och en gul . Löken i Sydamerika är ett mellanting mellan gul och rödlök , mer rosa . Hacka också 1/2 röd paprika . Ta fram 1 dl ärtor och 2 dl svarta oliver utan kärna. Och lägg en dl russin i blöt i varmt vatten .

Likaså lägger du två gelatinblad i vatten så att de mjuknar . Koka tre ägg, och två stora potatisar och dela dem i bitar

Nu är det dags att börja med fyllningen . Börja med lite olja i stekpannan och gå i med löken och paprikan och låt detta stekas utan att brynas . Krydda med paprikapulver, spiskummin och salt och peppar . Tillsätt kycklingen/hönan och potatisen , russinen och vattnet russinen låt i samt lite av buljongen från kycklingkoket. Smula i en kycklingbuljongtärning och låt det koka en stund till vätskan nästan kokat in . Men se upp , den får inte koka torrt . Den ska vara simmig . Mot slutet tillsätter du ärtor och oliver och lite hackad persilja . Det måste finnas vätska kvar i pannan vid det här stadiet . Annars tillsätter du ytterligare buljong och sedan låter du gelatinbladen glida ner i fyllningen . Rör om tills de löst upp sig och ta sedan bort fyllningen och låt den svalna .

Nu är det dags att börja med degen . Den här degen innehåller kanske lite ovanliga ingredienser som kan vara svåra att få tag på men man kan byta ut dem mot andra vanligare ingredienser med fullgott resultat .

Börja med att smälta 200 gram ister och lägg i en tsk annatto frön. Dessa kommer att släppa en röd färg och kommer senare att silas bort . Har du inte ister kan du byta detta mot olja eller smält smör. Annattofrö kan bytas mot lite paprikapulver eller helt uteslutas då dessa inte tillför någon smak utan endast färg .

Använd gärna en matberedare när du gör degen för att bearbeta degen tillräckligt. Ta 1 liter vetemjöl och lägg i matberedaren och blanda i istert utan annattofröna tills det blir en grynig sand . Knäck i ett ägg och tillsätt 1 dl socker . Och tillsätt sedan 2,5 dl av buljongen . Låt gärna buljongen vara varm . Salta .

Kör matberedaren och tillsätt ev mer mjöl tills du får en smidig och elastisk deg som helt släpper kanterna från matberedaren. Jag tillsatte kanske ca 1 1/2 liter mjöl allt som allt . Dela sedan degen i bitar om ca 70 gr och täck med plastfolie för att den inte ska torka .

Den här degen klibbar inte , behöver inget mjöl till utbaket och är väldigt elastisk tack vare den varma degvätskan . Kavla ut rundlar och lägg en klick fyllning i mitten , lägg på en bit ägg och stäng pirogen och låt stängningen ligga på ovansidan av pirogen .

Med hjälp av tummen och pekfingret stänger du pirogen så att det bildas ett flätmönster. Se till att inte fyllningen kommer ut i kanterna för då kommer du inte att kunna stänga pirogen . Det är lättare att fylla pirogerna om fyllningen är kylskåpskall för då har gelatinet i den stelnat men ibland vill man inte vänta .

Sätt ugnen på 180 grader . Pensla pirogerna med uppvispat ägg med lite vatten . Baka av dem i ca 20 minuter och låt dem svalna något innan du sätter tänderna i dem .

Salteñas

Det här blev nästan två hela plåtar . Bra att stoppa i frysen och ta fram när suget blir för stort. Men alla kom inte så långt som till frysen … en hel drös hamnade i min mage …

Kommentera

%d bloggare gillar detta: