Jordnötschili

Runt om i Sydamerika är det vanligt med restauranger som poppar upp lite här och var . Antingen ambulerande eller så finns e på samma ställe varje kväll . Kanske bara på trottoaren utanför huset . En grill är allt du behöver . Det grillas fisk, kyckling, banan, inälvor, grönsaker och mycket mycket mer

Men nåt som inte fattas är chilin som du serverar till det grillade. Det kan vara av många olika saker . En salsa, chimichurri, pebre, ají, ja kärt barn har många namn och det finns nog lika många recept som det finns kockar om inte fler. Idag tänkte jag ge dig ett gott recept på en jordnötschili . En jordnötssås med sting skulle man kunna säga. Den är kall och helt enkelt väldigt enkel att göra.

Du behöver jordnötter , grön chili, vatten , ev salt och peppar, samt ajinomoto. Kärna ur din gröna chili, du väljer själv styrkan. Vill du ha den lite starkare så använd mer chili eller en chili med mer heta. Min chili är inte så stark, så jag tog tre små chili, en dryg dl jordnötter och vatten strax över jordnötterna.

Mixa ihop till en homogen sås och smaksätt ev med salt om du har använt osaltade jordnötter annars hoppa saltet och tillsätt ajinomoto. Mixa några sekunder till och det är färdigt

Jag använde vanliga salta jordnötter och därför tillsatte jag inget salt , det räcker med saltet på jordnötterna. Den här såsen är god till grillat, ja egentligen till nästan allt . Styrkan kan man ju variera efter tycke och smak. Jag gillar när det är lite sting i den men idag hade jag gäster som jag inte visste om de hade chilivana så jag gjorde en snäll variant . Såsen blir krämig och god . Prova att ha den till grillad platain/matbanan, det är en höjdare .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: