Proteinrik paprikasoppa eller Bamsebarnens orangea soppa

Idag gjorde jag en Kajsa Varg på jobbet..man tager vad man haver..Soppa visste jag att det skulle bli eftersom det var torsdag. Tittade in i kylskåpet och hittade röda paprikor, en bit selleri och lite lök och vitlök. Dessa rostade jag i ugnen med lite olja på riktigt hög värme med grillfunktionen  och när paprikan började svartna i kanterna tog jag ut dem ur ugnen och täckte dem med folie för att de skulle få svettas lite så att jag sedan skulle kunna dra bort skalet på paprikan. 

När det svalnat något drog jag bort skalet och lade allt i en kastrull och fräste på det tillsammans med grovt riven morot. Häll på vatten och lägg i grönsaksbuljongtärning och tillsätt bönor eller kikärtor. Jag använde mig av båda delarna . Ta gärna vita bönor eftersom dessa blir krämigare än röda. Borlottibönorna är också ett bra alternativ. Låt koka några minuter och mixa sedan soppan slät och späd den med mer vatten tills du har den konsistens som du önskar. Tillsätt en rejäl klick ajvar för mer paprikasmak och smaka av med salt och chiliflakes. Önskar man kan man mot slutet lägga i lite stellini, en sorts stjärnformad pasta för soppor.

Servera gärna soppan med nybakat bröd, en klick matyoghurt och en citronklyfta vid sidan som man kan droppa i soppan. Eller bara som den är med lite hackad persilja på toppen. 

Barnen på förskolan fick förmånen att proväta den här maträtten för allra första gången och då var det ju inte mer än rätt att de skulle få välja namn på soppan. Efter mycket dividerande och röstning kom vi gemensamt fram till ett namn som vi kunde enas om: Bamsebarnens orangea soppa. 

Barnen älskade soppan och detta till trots att där var bönor i den som de normalt sett inte gillar, men efterom de inte syntes så kan man ju låtsas som om de inte fanns. 

Soppan är helt vegetarisk , glutenfri och laktosfri om du utesluter yoghurtklicken vid servering. Kontrollera att din buljongtärning inte innehåller gluten om du är känslig. 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: