Lyxig snabbmat eller moules frites

När man kommer hem från jobbet kanske man inte vill stå flera timmar i köket för att få nåt gott i kistan. Det händer ju att jag gör det men det händer lika ofta att jag tar genvägen till nåt riktigt gott. Idag var en sådan dag där det fick bli en genväg . Eftersom det var riktigt kallt ute så behövde jag nåt värmande och jag var så sugen på musslor häromdagen så jag hade ett paket på lut. 

Moules frites är vinkokta musslor och pommesfrites och det kanske låter som en udda kombination men det är bara så gott. En god , hemlagad aioli till att doppa pommesen i är pricken över i. 

Börja med aiolin. Ta två äggulor , 2 tak senap, lite citronsaft och en klyfta vitlök och mixa ihop med stavmixern. Tillsätt olja , gärna en blandning av olivolja och neutral rapsolja i en ytterst smal stråle under mixning. Se upp så du inte häller i oljan för snabbt , då skär det sig. När du har fått den konsistensen du vill ha, (ju mer olja desto tjockare blir aiolin,) saltar du och smakar av med eventuellt mer citron. Till sist kan du droppa i två droppar liquid smoke för att få en rökig karaktär på aiolin. Ställ den sedan åt sidan. Den här håller sig upp till två veckor i kylskåp så lägg den i en burk med lock. 

Hacka sedan en gul lök , två vitlöksklyftor och en halv stjälk selleri fint. Fräs det i en större gryta tillsammans med smör tills löken blivit genomskinlig. Slå på en halv liter vatten och lägg i en fiskbuljongtärning eller använd fiskfond. Låt koka en liten stund tills lite av vattnet har försvunnit. Slå på ca två -tre dl vitt vin och låt koka upp. Lägg i musslorna . Mina kom från ett paket i frysdisken och behöver inte borstas och kollas , men om du använder färska musslor, borsta dem  innan kokning rena från sand .

Obs! Alla musslor som inte öppnas när de har kokat några minuter skall kastas! De är inte ätliga. 

Låt musslorna koka några minuter och strö sedan på rikligt med persilja innan servering. Smaka av buljongen och salta och peppra eventuellt lite. 

Under tiden har du haft på antingen ugnen eller fritösen och preparerat pommes frites. Är man riktigt hungrig och det ska gå fort går det bra med pommes från frysdisken annars kan man ju alltid göra egna om man vill. Planera tiden, för du vill att allt ska bli färdigt samtidigt. Ingen av dem, varken musslorna eller pommesen gillar att vänta. 

Servera musslorna och den goda buljongen i en skål och pommes vid sidan. Ladda upp med servetter och sked och ät med fingrarna , då smakar det allra bäst. Vardagslyx när den är som bäst!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: