Mandelmassa utan mandel

Semletider är härliga tider, men tyvärr är det ju inte alla som kan äta mandelmassa av en eller annan anledning, kanske allergi eller dylikt. Då har jag ett knep för dig. Eller egentligen två….

Vi börjar med en fejk mandelmassa som en arbetskamrat till mig har givit mig receptet på och som är supergod och enkel. Man tar helt enkelt en halv kkp grädde och kokar upp. Sedan tillsätter man en knapp halv kkp mjöl och rör ihop till en gegga. Låt den svalna och när den sedan är kall rör du i ca 150 gr florsocker. Och vips …har du mandelmassa utan mandel men som faktiskt kan lura vem som helst.

Sedan har vi ju det andra alternativet … att byta ut mandeln mot solrosfrö. Mixa solrosfrö och florsocker och tillsätt lite vatten eller äggvita för att få ihop den.

Min favorit är den första , men båda två går utmärkt att använda om  man inte kan använda den äkta varan. På förskolan får vi inte ha varken mandel eller nötter så där måste jag vara uppfinningsrik och hitta andra alternativ. För inte kan vi ju vara utan semlor på själva fettisdagen. img_1073

Kommentera