Nya smakupplevelser vidgar din horisont

Att vidga dina horisonter med hjälp av gastronomiska upplevelser är en utmaning för många. Att våga smaka på okända maträtter kan upplevas som farligt och svårt. När jag ser något som jag inte har sett förut, infinner sig omgående en nyfikenhet i mig som gör att jag måste smaka på det.  Det kan leda till både fantastiska upplevelser och mindre positiva smakupplevelser, men du blir en erfarenhet rikare.

Idag har jag blivit en erfarenhet rikare. Jag har lagat marsvin, eller cuy som det heter på spanska. Jag har smakat det tidigare men inte tillagat det själv.  Gott, ovanligt för oss svenskar men på inget vis konstig  eller underlig smak. Det smakar ungefär som kyckling men är segare i konsistensen. Ingen viltsmak att tala om, för dessa marsvin är uppfödda på gräs och alfalfa.

image

Till marsvinen koktae jag sötpotatis, och jag valde den lila varianten, den ser man inte lika ofta i Sverige, och choclo, vit majs som inte är söt och som har korn stora som en tumnagel.

image

Att kunna gå till affären och hitta hyllorna fyllda med underbara frukter och grönsaker, den ena större och finare än den andra gör mig glad och lycklig. Färger,  dofter, smaker jag kommer ihåg från innan, blandas med önskningar att smaka på nya saker. Och då har jag bara börjat utforska….

image

Morgonen började med en kvarts papaya som säkert vägde över ett kilo.
Lite senare fick smaklökarna sitt med hjälp av chicharrón och camote och salsa de cebolla. En tamal fick också åka ner i magen…..efter marsvinet nu är jag sittande här i soffan och delar mina upplevelser med er. Under kommande veckor kommer det komma fler upplevelser här,  du är väl med på resan?

image

Kommentera