Fem om dagen

Rekommendationer säger att vi bör äta fem frukter eller grönsaker om dagen. Idag är en bra dag att börja…
Varför inte börja med nåt du inte smakat innan? Pepinillo, chirimoya,avokado, grenadilla, mango

image

Pepinillo, det är den gula med lila ränder, smakar lite åt melonhållet. Grenadilla är den orangea,  den har ett hårt skal och inuti fullt med kärnor omgivna av geleaktigt fruktkött. Man äter den ned sked eller bara sörplar i sig den direkt ur skalet. En av mina favoriter.

image

Mango, den gula, har en stor platt kärna i mitten.  Mangon är godast när den är precis lagom mogen. Det är svårt att hitta riktigt mogna i Sverige eftersom de plockas så tidigt för att transporteras så långt. Mango kan man använda till väldigt mycket, både söta och salta tillrättningar. Chirimoya är den gröna, med vitt fruktkött och stora svarta kärnor. Fruktköttet känns som sammet, väldigt lent och har en mycket söt smak, påminner något om päron men ändå inte. Tyvärr är de chirimoyafrukterna man hittar i Sverige pyttesmå och helt smaklösa och inte på något sätt jämförbara med de som du hittar här. Så om du åker utomlands till varmare breddgrader ska du definitivt prova den. Den är en annan av mina absoluta favoriter.

image

På grönsakssidan camote,yuca eller choclo.  När affären eller marknaden är full av frukter ich grönsaker du aldrig smakat eller kanske inte ens visste fanns är det lätt att välja fem om dagen och smaka på.

image

Andra frukter passar bra att använda i drycker.Här har vi aguajina.

image

I den lilla skålen bredvid finns en annan frukt som heter cocona. Tillsammans med lite chili och koriander blir den ett utsökt tillbehör till maten. Cocona gör man också dricka av och den är mycket uppfriskande  och inte så söt i sig själv.

Om några dagar tänker jag besöka ett chokladmuseum,  och se hur choklad framställs. Ett besök på en gastronomisk utställning kommer också att vara på tapeten….eller inte bara utställning, man får lov att äta också av utställarna mat, för en spottstyver / tallrik. Mindre än 14 kr tallriken….då kan man prova ganska många utan att plånboken gråter….bara det finns rum i magen så…..fortsättning följer.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: