Man tager vad man haver …

Januari är sedan länge känd som den fattigaste månaden och i dessa tider med höga matpriser och inflation är det nog bättre än vanligt . Jag vill bidra till lite tillförsikt med att komma med lite förslag på hur man minskar sina matkostnader utan att för den skull leva på gröt eller nudlar .

Det första man kan göra är att inventera frys och kylskåp och skafferi. Vad finns ? Bönor , linser , potatis , rotsaker och pasta och ris eller gryn är bra bas . Finns konserver? I frysen kanske det finns köttfärssås sen nån annan gång , lite kalkon sen i julas eller skinkan som inte hanns äta upp . Jag är medveten om att alla inte har lika mycket i frysen som jag men allt som jag inte vill eller hinner äta innan det blir dåligt åker in i frysen för att tas omhand vid andra tillfällen . Det gör att min frys innehåller det mesta .

Annat som kan vara bra att ha till hands är smördeg eller filodeg eller ingredienser till en pajdeg . I piroger , pajer och knyten kan man baka in det mesta , och det blir lika gott med eller utan kött ..

Idag har jag tänkt att laga en gratäng på en kålrot och en bit selleri som jag köpte i affären för en tia. En halv lök och lite creme fraisch , en skvätt vin , senap från julbordet och lite riven ost och lite persilja . Gratängen kan serveras som den är som vegetarisk lunch eller så kan den ackompanjeras med lite kallskuret. Jag har tex kvar från en rökt fårfiol och kallrökt oxkött och till och med lite gravad lax .

Gör så här : skala och skiva kålrot och selleri och lök . Varva dessa i en ugnssäker form . Salta och peppra . Blanda creme fraisch , vitt vin , persilja, senap och hälften av den rivna osten och slå över rotsakerna i formen . Strö resten av osten ovanpå . Sätt ugnen på 200 grader och gratinera tills kålroten är mjuk.. ca 30-40 min beroende på hur tjocka skivor du har gjort .

Ett annat smart sätt att dra ner på kostnaden är att göra en kålsallad. Kål håller mycket längre i kylen än vanlig grönsallad och är betydligt billigare än tomat och gurka . Picklad kål är jättegott och du kan blanda med andra rotsaker också . Du kan till och med köpa färdig picklingslag om du inte vill göra den själv. Picklade grönsaker håller flera veckor o kylen . Det tillför syra och crunch till din maträtt. I min affär har de alltid grönsaker till nedsatt pris och finns det något där brukar jag köpa det , dels för miljön dels för plånboken . Kan man bara lägga några minuter på att göra i ordning grönsakerna och ta bort det som behöver tas bort kan man få grönsaker till halva priset .

Nu är det strax dags att äta . Kålrotsgratängen ser fantastisk ut och tillsammans med en sallad och kallskuret blir det en riktigt smakfull lunch .

Direkt från ugnen
Kålrotsgratäng med vin och senap serverat med rökt fårfiol och gravad lax .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: