Pumpa på längden och på tvären

I år har jag odlat pumpa i min köksträdgård . Det kommer definitivt inte att vara sista gången . Jag köpte frö till en pumpa som är lagringsbar , dvs jag behöver inte äta upp alla på samma gång … och det var ju bra tänkt av mig eftersom det blev hela 6 st enorma pumpor . Den största vägde 9 kilo! Det är mycket pumpa !

Nio kilo pumpa !

Mina pumpor är en sort som heter hubbard blue. Den har ett oerhört hårt skal så man får vara försiktig när man delar den . Inuti är den orange , och fruktköttet är fast och lite mjöligt . Det gör att den passar väldigt bra till att äta som den är , ugnsbakad eller kokt istället för potatis .

Att dela den i bitar och lägga den i en ugnsfast form, slå på lite olivolja salt peppar och timjan och sedan baka i ugnen tills den blivit mjuk är en delikatess . Att man sedan kan använda pumpa på så många olika sätt är ju jätteroligt. Vad sägs om pumpasoppa, pumparisotto, pumpabröd, sopaipillas, picarones, eller råstekt pumpa, ja listan kan göras lång . Ja man kan ju äta pumpa på både längden och tvären . De flesta pumpor är goda att äta . Det är väl egentligen bara små prydnadspumpor man inte kan äta .Pumpor kan ha lite olika färg och vara olika fasta eller blöta i köttet . Prova dig fram . De vanligaste pumpasorten man hittar året om i affären är butternut, och den är en mycket bra matpumpa .

Nu är pumpans högsäsong och många använder pumpor som prydnad utomhus genom att gröpa ur dem . Släng då inte köttet du gröper ur utan använd till något av ovanstående .

Så idag tänkte jag dela ett recept på en efterrätt. Ugnsbakad pumpa med kanel serverat med glass och kolasås. Dela pumpan i portionsbitar och lägg dem i en form som tål ugn. Jag tog inte bort skalet utan lät det vara kvar . Hyvla över smör på varje bit och strö sedan på farinsocker och kanel eller pumkinspice som är en kryddblandning man använder i USA till pumpapaj. Baka pumpan i 200 grader tills den är mjuk , minst 20 minuter, men tiden beror på din pumpa. Känn efter med en sticka.

Ta ut pumpan ur ugnen och servera genast med en kula glass och ringla över kolasås. Glassen kommer smälta och det är det bästa .

Passa på att njut av en enkel smidig och inte alltför onyttig efterrätt. Smaken var betydligt bättre än presentationen men ni som följer bloggen vet att här inne är det smaken som räknas .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: