Kanelbullar på kanelbullens dag

På måndag den 4 oktober är det kanelbullens dag och eftersom jag har en ledig dag från jobbet idag och regnet öser ner och blåser gör det också, så tänkte jag att jag bakar lite bullar till på måndag. Dessutom är det alltid gott att ha i frysen. Sagt och gjort…

Jag gick till skafferiet och började plocka fram ingredienserna och till min fasa upptäcker jag att jag inte har tillräckligt med vetemjöl! Hur ska jag nu kunna baka? Efter lite funderande och velande fram och tillbaka om jag skulle strunta i bullbaket eller inte, eller om jag skulle använda glutenfritt mjöl eller hur jag skulle få till det kom jag på en lösning. En mindre mängd mjöl hade jag ju men mesta delen av det skulle vara till utbakning och därför behövde jag hitta något som jag kunde använda istället. Tankarna gick runt i skallen. En annan gång har jag bakat med hjälp av överbliven pasta, som ju är mjöl, men jag hade ingen överbliven pasta idag men däremot har jag för vana att lägga bröd som börjar bli torrt i en papperspåse och låta det torka . Det brödet kom jag nu på att det kunde jag använda istället för mjöl, för det är ju trots allt mjöl i grunden. Anledningen till att man lägger det i en papperspåse är att papperspåsen andas och brödet torkar utan att mögla och bli dåligt.

Det finns två sätt att använda det… det ena är att lägga det i blöt med degvätskan och det andra att mixa det torra brödet till mjöl . Jag valde det första alternativet. Jag hällde degvätskan dvs mjölken i det här fallet i degblandaren och lade i brödet som jag delat i något mindre bitar och så fick det ligga där och dra en stund. När brödet blivit uppblött tog jag fram stavmixern och körde ner den och mixade brödet så att det blev till en slät smet.

Det här är nu grunden för mina kanelbullar. En sorts brödvälling av gammalt torrt bröd och mjölk. Bröd som hos många åker i soporna eller komposten men som här hemma läggs i en papperspåse och kan ligga där antingen tills jag behöver ströbröd eller behöver tjocka till en gryta eller behöver krutonger eller som nu baka. Att ta till vara på rester är bra för miljön, klimatsmart och framför allt svinnsmart, dvs man minskar svinnet. Det är även bra för plånboken.

Eftersom de här ändå skulle bli andra bullar… så tänkte jag göra dem extra speciella genom att istället för vanligt smör tillsätta brynt smör. Just den smaken älskar jag och det kan inte bli fel med smaken av brynt smör i en kanelbulle. Så smöret som skulle i degen åkte ner i min lilla stekpanna och smältes och sedan fick det puttra en liten stund extra på spisen tills det fått en hasselnötsfärgad ton och sedan fick det åka ner i brödvällingen tillsammans med socker, kardemumma och jäst och bakpulver samt det lilla mjölet jag nu hade. I åkte även en liten skvätt med mandelmjöl som fanns i en påse i skafferiet.

Degblandaren fick köra säkert tio minuter och under den tiden blev degen precis som den ska vara, kanske något kortare, dvs inte lika långa glutentrådar men helt klart en riktigt bra deg. Sedan var det dags att låta degen vila och jäsa en halvtimme.

När halvtimmen var till ända var det dags att baka ut och jag tänkte att jag skulle göra bullar med olika sorters fyllning. Inte bara kanelbullar. Därför tog jag fram lite olika fyllningar och gjorde även lite vaniljkräm. De första bullarna fyllde jag med nötcreme, ni vet sån man kan köpa som godis i små kuvert. Alltså inte nutella. På dessa bullar strödde jag hackade pistagenötter efter att de penslats med uppvispat ägg.

Nästa bullomgång fyllde jag med monkeybutter, dvs en sylt av banan, cocos och ananas som jag kokat vid ett annat tillfälle och som stod i kylskåpet. Och sedan en klick vaniljkräm spritsades in i bullen och pärlsocker på toppen efter pensling.

Tredje sorten var smör och chokladchips med pärlsocker på toppen efter pensling och sist fick det bli några vanliga kanelbullar med smör socker och kanel och pärlsocker på toppen.

Men jag hade lite deg kvar . Det fick bli en så kallad systerkaka och en kanelbullelängd också. Systerkakan är ju kanelbullar som läggs i en rund form och så lägger du vaniljkräm emellan bullarna och den glaseras sedan med glasyr. Längden gjorde jag i en liten brödform och spritsade emellan vaniljkräm och sedan fick den både pärlsocker och pistagenötter på toppen efter att de penslats med ägg. En stunds jäsning och sedan var det dags att baka av allt. Bullarna i 250 grader i ca 8-10 min. Längd och systerkaka i 200 grader i 17 min.

I dagens blogginlägg lägger jag inget exakt recept eftersom det av förklarliga skäl inte är möjligt. Använd ditt eget favoritrecept och byt bara ut en del av mjölet antingen mot bröd eller pasta . Använd degvätskan för att mixa till en vällingliknande konsistens. Ge resterna nytt liv istället för att förpassa dem till komposten . Det vinner både du och miljön på. Jag fick gjort mina bullar även fast jag inte hade tillräckligt med mjöl hemma och brödet kom till användning ytterligare en gång, då det fick återfödas i form av en kanelbulle…. Hur gick provsmakningen? Jo då den blev helt klart godkänd! En fin touch med brynt smör i degen ger kanelbullarna en extra dimension. Hur gör du dina bullar till kanelbullens dag?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: