Färgsprakande rödbetsrisotto med smulad feta

Lika mycket som jag gillar att äta en god vällagad köttbit , eller en perfekt tillagad fisk eller skaldjur, lika mycket uppskattar jag att äta vegetariskt. Jag känner att magen mår bra, man känner sig inte så tung och det finns ju så många goda maträtter man kan göra . Idag tänkte jag ge er ett recept på en riktigt färgsprakande risotto.

Rödbetsrisotto med smulad fetaost är en underbart vacker och dekorativ maträtt. Djupt röd i färgen med en jordig smak från rödbetan och en hint av rosmarin, krämig och len , till det gör sig den salta fetaosten perfekt. Tillsammans med några bitar av kokt rödbeta för tuggmotståndets skull är det en fröjd för både ögat och gommen.

Det behövs inte heller så många ingredienser. Det mesta brukar finnas hemma i kylskåpet eller skafferiet . Till 2 portioner behövs

 • 5-6 Rödbetor
 • 1/2 Lök
 • en bit stjälkselleri (valfritt)
 • olja
 • 1,5 dl rundkorningt ris
 • en skvätt vin ca 1 dl
 • 1 liter grönsaksbuljong
 • rosmarin
  • ca 1 dl ost ( parmesan, förslagsvis, men fungerar även med annan. Idag gör jag slut på mjukost )
 • en klick smör
 • feta ost , din favorit

Börja med att skala och koka rödbetorna. Släng inte ut kokvattnet, det ska vi använda till buljongen för att få ännu mer smak.

Riv hälften av rödbetorna och den andra hälften delar du i klyftor.

Finhacka lök och ev selleri och mjukstek den i lite olja. Häll i riset när löken mjuknat och låt det fräsa med en stund tills det blir glansigt. Häll på en skätt av vinet. I mitt fall hade jag rödvin vilket passar bra för färgens skull men vitt fungerar också. Låt vinet koka in. Lägg i den rivna rödbetan . Lös upp två grönsaksbuljongtärningar i rödbetsvattnet och tillsätt buljongen till riset lite i taget.

Det man ska tänka på är att inte fylla på med buljong förrän det har kokat in, samtidigt som du rör i riset så att riset släpper sin stärkelse. Då får du en krämig och god konsistens på din risotto. När riset är precis lagom kokt (man får smaka) så är det dags att lägga i osten och en klick smör för att få den glansig och fin.

När osten och smöret smält är det dags att lägga upp. Jag använde mig av mjukost idag men annars brukar jag ha parmesan hemma men den hade tagit slut så det fick bli en annan ost Vi uppläggning använd gärna en djup tallrik , lägg risotto i botten och rödbetsklyftor ovanpå och smula sedan ner fetaosten . Toppa med en kvist rosmarin .

En färgsprakande vegetarisk rätt , sprängfylld med smak- rödbetsrisotto med smulad feta och rosmarin.

En riktigt färgstark och smakrik rätt. Enkel och god, dessutom vegetarisk. Inte så svårt som det verkar. Prova du också .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: