Kommer ni ihåg när det bakades potatisar i var mans hem… ett tag var det jättepoppis att baka potatis och med all rätt. Det är gott, nyttigt och billigt. Vad mer kan man begära? Jag har liksom aldrig slutat baka potatis… ,man kan ju variera den med så många olika saker. Man kan äta den som den är med bara ett gott kryddsmör, man kan göra goda röror som man äter till och man kan servera den som ett tillbehör till någon god köttbit eller annan proteinkälla.
Bakad potatis med räkröra
Jag bakar potatis av alla storlekar. Det beror liksom vad jag ska ha den till. Om jag ska äta den som den är med till exempel en röra vill jag ha en stor potatis. Ska jag däremot ha den till en köttbit behöver den inte vara så stor. Har jag bråttom bakar jag den i micron , men godast blir det om man bakar den i vanlig ugn. Däremot tar det mycket längre tid. Räkna med en timme om du har en riktigt stor potatis, 185-200 gr.
En del gillar att slå in den i aluminiumfolie vid bakning jag tycker inte att det behövs ,( och definitivt inte om du kör den i micro) men däremot så prickar jag den runt om med antingen en vass kniv eller en tandpetare. Detta för att den inte ska explodera i ugnen.
Till min bakade potatis hade jag en räkröra . Det här behöver du till en portion.
- 1 hårdkokt ägg, hackat
- en salladslök hackad
- 1 dryg msk kaviar/ rom
- 1 dl skalade räkor
- 1 msk majonnäs
- 2 msk rysk yogurt ( fungerar med creme fraisch eller turkisk yogurt också)
- 2 msk dill
Blanda alla ingredienserna och smaka av med ev salt och peppar. Servera i en skål bredvid potatisen eller toppa potatisen med röran.
När potatisen är bakad klar i ugnen , skär ett kryss i den och kläm åt nertill på potatisen så att den öppnar sig. Lägg i en klick smör och salta lätt. En enkel och helt underbar måltid som är mycket underskattad.
Istället för räkröra kan du även prova att använda gubbaröra, kycklingröra med curry, baconröra, skinkröra med äpple och selleri, eller om du vill ha en helt vegetarisk variant, en röra med soltorkad tomat och fetaost och timjan. Eller gör bara ett gott kryddsmör och njut.