Purjolök och bacon…en superkombination

Hallå där ute… i dessa coronatider ställs våra matlagningskunskaper på sin spets. Nu helt plötsligt kanske du måste laga mat mitt på dagen också för det finns flera familjemedlemmar hemma.  Det kan vara svårt att hitta inspiration, och komma på vad man ska laga . Jag brukar inte ha det problemet , snarare tvärtom. Mina matlagningstillfällen räcker oftast inte till för allt som jag skulle vilja laga. Jag kan alltså inte äta upp allt jag lagar , därför är det superbra att ha ett jobb där jag kan laga mat till andra. Jag skulle vilja dela med mig av lite inspiration till dig . Varje vecka byter jag ut veckans matsedel  , där kan du gå in och få inspiration till vad du ska laga. Men även här vill jag ge dig några tips. Här kommer ett busenkelt recept på en enkel och lätt lunch eller en lättare kvällsmat. Den innehåller bara fyra ingredienser, purjolök, bacon, krossad tomat, och riven ost.

Skölj bort sand och jord från purjolökarna. Skär purjon i bitar lika stora som bredden på en baconskiva. Förväll dem i saltat vatten i tre minuter. Häll av och skölj de i kallt vatten så att kokprocessen stannar. Klipp baconpaketet i två delar. Ett paket räcker till två personer.  Rulla in varje purjobit i en  halv skiva bacon och lägg i en ugnsfast form. När alla purjobitar har bacon runt sig  häll då på krossad tomat. Just min krossade tomat kommer från egna tomater som jag skördade i somras , körde i mixern och la i frysen . Ett mycket bra sätt att ta till vara skörden man får när man odlar. Dessutom så mycket godare än köpta på burk. Strö sedan på riven ost och gratinera i ugn i 225 grader i ca 15 min tills osten har fått färg .  Servera med ett gott surdegsbröd , typ levain, att doppa i tomatsåsen .  Hit fram går det utmärkt att förbereda maten , sen är det bara att gratinera när man ska äta . Om man önskar en matigare måltid skulle man kunna servera med till exempel pasta, bulgur eller matvete eller varför inte potatismos. Man jag föredrar den lätta varianten. Vid servering dra några varv med pepparkvarnen över tallriken och doppa och njut .

Mellanmål är ju nåt annat som man kanske måste börja tänka på nu. Helst ska det ju vara nyttigt och barnen ska gilla det. Ett lite festligare men ändå nyttigt mellanmål kan vara en fruktsallad . Jag hade ganska mycket fil som jag ville använda  och visst kan man äta fruktsallad och fil men jag ville förnya mig lite och göra det lite festligare och då kom jag på att jag kunde blanda filen med marzankrämpulver och det blev nästan som en vaniljfromage. Den serverade jag till fruktsalladen och det blev verkligen en hit.

Andra snabba och enkla rätter hittar du under kategorierna smått och gott , eller snabbt och enkelt här på bloggen.

Titta också gärna in på avsnittet som heter mellanmålsakuten där jag listar enkla och goda mellanmål .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: