Smaka och se ….

Smaka och se …. kanske hittar du en ny favorit. Hur ofta köper du något du aldrig har smakat på innan ? En ny frukt, en ny grönsak, eller helt enkelt nåt som man äter i något land långt borta ….Om man inte vågar prova kan man ju missa den bästa smakupplevelsen och vem vill det ?

Jag är nog lite extrem kanske men jag måste smaka om jag ser nåt nytt . Det finns liksom inget sätt att låta bli . Oftast är det en helt underbar smaksensation . Ibland behöver man göra lite research på hur man kan använda råvaran men det är det värt . Dessutom blir du ju lite mer allmänbildad och har större kunskap om hur du skulle kunna använda råvaran i framtiden . Det är ju trots allt du som bestämmer hur du vill tillaga den .

Att tillaga nåt nytt betyder att du behöver tänka utanför boxen . Ta reda på smak , textur, hur råvaran uppför sig i olika former , såsom kokt, stekt, friterad , eller rå. Ofta har den flera olika användningsområden . Det gäller att inte ge upp och kasta den nya saken vara för att det inte funkar första gången . Fortsätt och prova nya användningsområden . Det gäller även för de råvaror vi redan är vana vid .

Till exempel köttkorv …. den brukar man äta kokt med potatis och senapssås eller pepparrotssås . Om jag då istället tänker utanför boxen så söker jag efter ett nytt användningsområde . Jag tänker stekt och rökt . Den kokta är god det vet jag men nyfikenheten av hur stekt köttkorv smakar tar överhanden och jag tar fram röken och röker korven för att sedan steka den i stekpannan och vips har du fått en helt ny korv.

Nu har jag en utmaning till dig . Denna veckan vill jag att du köper något du aldrig smakat förut . Och använder det i din matlagning . Byt ut riset mot ett annat alternativ eller hitta en ny grönsak eller frukt . Använd det i olika former och upptäck nya smaker . Det är det som matglädje handlar om . Smaka och se ….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: