Sista etappens slutmål är Lettland . Ett land i öst vilket också avspeglar sig i matkulturen . Kål och surkål potatis och rotfrukter är basvaror . Förra året gjorde jag en köttfärsgryta från Lettland som gjorde succé bland barnen och jag återanvände den i år också för varför ändra ett vinnande koncept . Rätten heter Maltas galas merce och är en köttfärsgryta med bacon och morötter. Den får sin djupa smak av oxbuljong och rött vin. Den serveras med potatis och är riktig comfort food .
Den görs på oxfärs men det funkar även med blandfärs . Baconet är inte nödvändigt men det tillför en hel del smak , det där lilla rökta .
Här kan du läsa hur man gör , här
Du behöver lök, morötter, oxfärs, bacon, rött vin, oxbuljung, creme fraisch, mjöl, paprikapulver, salt, peppar, soya.
Hacka lök och morötter eller riv dem . Lika mycket morot som lök . Hacka baconet i bitar och fräs det tills det släpper sitt fett. Lägg i lök och morot och låt det få färg . Tillsätt oxfärs och bryn den . Strö på lite mjöl och blanda ordentligt . Häll på soya , paprikapulver , oxbuljong och en skvätt rött vin. Låt koka ca 15 min gärna mer för att få en djupare smak . Smaka av med ev mer salt , peppar och kanske mer paprika . Red av med lite creme fraisch och servera till kokt potatis , surkål och gurka. Gärna lite persilja på toppen .