”Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart”.
Jag försöker att vara så klimatsmart som möjligt, dels för plånbokens skull , dels för miljöns skull. Att vara klimatsmart när det gäller mat , kan man tänka på många olika saker. Här ger jag dig några exempel på hur du kan bli klimatsmart i köket.
- Diska ej under rinnande vatten, om möjligt använd diskmaskin.
- Använd dina matrester i nya maträtter.
- Köp inte mer än du äter upp, eller…
- Frys in överbliven mat eller mat som du ser att du inte hinner tillaga. Det allra mesta går att frysa.
- Bäst före datum är just det… Bäst före….. det betyder inte att du inte kan äta det efter det datumet. Använd din näsa , mun och ögon och titta, lukta och smaka. Luktar det gott?, ser det ok ut?, smakar det gott?… ja då är det ingen fara.
- Koka upp vatten antingen i vattenkokaren eller använd lock på kastrullen.
- Använd inte större platta än vad du behöver till din gryta. Om plattan är större än grytan åker värmen ut vid sidan.
- Använd frukt och grönt i säsong.
- Spara på vattnet, tex när du skalar potatis. Låt inte vattnet rinna.
- Handla varor med nedsatt pris. Ofta sänker butikerna priserna om det börjar närma sig bäst före datum.
- Gör matlådor och ta med till jobbet, eller ta fram ur frysen när det är bråttom.
- Använd allt. Små bitar av grönsaker kan bli en god buljong. Köttbenen du skar bort kan också bli buljong, räkskalen också.
- Sopsortera. Vi har alldeles för mycket skräp.
- Kompostera om det är möjligt där du bor.
Varje litet strå till stacken betyder mycket för vårt klimat. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Vad gör du?
Om du klickar på länken här bredvidMATSMART kan du dra ditt strå till stacken genom att köpa mat som annars skulle ha kasserats och det till ett bra pris. Jag brukar själv handla därifrån och det känns lite som julafton varje gång lådan kommer på posten även om det är jag själv som har fyllt den. Du kan tjäna många hundralappar och miljön tjänar på det också.