Januari , resternas månad

Blev det för mycket mat i jul? Säger kroppen stopp till kött och skinka och korv? Min gör det i alla fall. Man tror att man ska hinna äta så mycket och det gör man men det blir ändå massor över. Halva skinkan åkte in i frysen för kommande behov . Kalkonen likaså. Frysen är ny full med saker man kan göra snabba middagar av bara man förädlar det lite. Av skinkan kan det bli en riktigt god lasagne eller paj , eller en stir fry med nudlar och grönsaker. Av kalkonen chimichangas, thaigryta eller varför inte bara en god sallad . Valmöjligheterna är många och plånboken mår bra. Men…

Magen vill gärna äta lite vegetariskt eller fisk nu . Kroppen säger att den har fått nog av kött så därför gjorde jag vegetariska biffar häromdagen . Kikärtor och morot är en bra kombination . Supergoda och enkla att blanda ihop. Mättande att äta och magen mår bra . Här kommer receptet, det blir ca 5-7 biffar i normal storlek .

1 förpackning kokta kikärtor, 1 stor grovriven morot, en klyfta finhackad lök, 1 ägg, 1 dl ströbröd, ( ev lite riven ost, kan uteslutas), timjan , salt, peppar, och spiskummin, ca 1/2 dl vatten.

Mosa kikärtorna med en gaffel . Du vill ha kvar lite tuggmotstånd. Blanda alla ingredienserna och späd med lite vatten till en lagom fast smet som du formar till biffar.

Stek de långsamt på medelvärme tills de får en knaprig yta , gärna i smör men det går bra med olja också. För att hålla dem varma medan resten av middagen blir klar , lägg dem på en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen på 175 grader. Servera med potatismos till exempel och gärna en krämig coleslaw , för du har säkert rödkål eller vitkål över sen jul.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: