Vårens primörer växer vilt

Det första vi tänker på när det gäller primörer är kanske sparris, nyskördade morötter, knipplök etc. Men ute i det fria växer ett helt skafferi av saker man kan äta. I dag,  den 7 maj är det nässlans dag till exempel. Nässlor växer lite var stans och ska man plocka dem kan det vara en fördel att ha hanskar på sig så att man inte bränner sig. Ta bara de späda bladen. Nässlor är gott i nässelsoppa . 

Jag använder mig av samma recept som för spenatsoppa. Låt gärna nässlorna förvällas någon minut först i saltat vatten. Hacka dem sedan du kramat ur det överflödiga vattnet och fräs dem i smör i en gryta tillsammans med lite finhackad lök. Slå på en msk mjöl och rör runt, häll sedan på mjölk och lägg i en buljongtärning. Smaksätt med malen koriander och mejram. Eventuellt lite muskotnöt. Salt och peppar. Servera med kokta ägghalvor och ett gott bröd.
Nåt annat som växer vilt eller kanske till och med i din trädgård är kirskål.


 Den kan du också använda på samma sätt. Plocka de späda bladen utan stjälkar . Kirskål kan användas på samma sätt som spenat. I sallad, som soppa, eller som substitut för spenat. Eller varför inte göra en pesto.

Här har du ett recept på pesto gjord på kirskål. 

1 liter kirskålsblad, 1 dl gräslök eller annan färsk örtkrydda. Vill du ha den utpräglade pestosmaken ta då basilika. 1 dl pinjenöttereller mandel eller solrosfrö, 2 dl olivolja ,1vitlöksklyfta och 2 dl grovt riven parmesanost, salt. 

Kör alla ingredienserna i en mixer och lägg det sedan i en burk. Peston håller sig en dryg vecka i kylskåpet. Pesto kan man använda i sallader, på pastan, eller på mackan, i dressingar , ja varför inte på pizzan…användningsområdena är många. Det står alltid en burk pesto i mitt kylskåp. Då vet man att det alltid finns lunch på några minuter. 

Ut i naturen och ta till vara på vårens primörer. Alldeles gratis ute i naturens skafferi.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: