Våren är kommen och nu blir det andra bullar…

Sköna maj välkommen! Nu är äntligen våren här och vintern rasar ut i detta nu….med våren kommer också lite andra matvanor. Kanske lite lättare luncher. Häromdagen var jag och fikade med en väninna och vi gick in på ett kafé här i stan och jag kom direkt från jobbet så jag var hungrig . De hade lite mackor så jag fastnade för en med hummus på. Hummus är en röra gjord på kikärtor. Superenkel att göra själv . Man bara mixar ihop ingredienserna till en slät röra och sen är det fritt fram att äta. Använd den som dip, på smörgås, som tapas, ja you name it.

Mackan jag beställde var vegansk och en bland de godaste mackor jag ätit. Så …copycat som jag är så tänkte jag nu ge er en hint om hur ni kan göra er egen supergoda hummusmacka med några få enkla ingredienser. Att jag dessutom fick chansen att använda min nya leksak…en morotsrostillverkare, blev ju bara pricken över i.

Min nya leksak ser ut som en jättepennvässare och i den stoppar man in moroten och vrider runt. Ut kommer en tunn , lång , skiva morot som man sedan rullar ihop till en vacker ros. Praktiskt att ha nu i studenttider när det ska göras buffé och man vill att det ska se snyggt ut. 

Tillbaka till mackan. Ta en tunn skiva av ett surdegsbröd och rosta det. Antingen i brödrost eller i stekpanna. Ringla på lite olivolja. Ta en rejäl klick hummus och lägg på brödskivan. Hummusreceptet kommer längre ner i detta inlägg. Ovanpå hummusen lägger du rikligt med alfalfagroddar. Det har blivit en favorit här hemma sen jag började grodda själv. Supergott och enkelt, jag har alltid två burkar på groddning i olika stadier för att ha groddar färdiga hela tiden. De tar ju slut lika fort som de gror.

Ovanpå groddarna lägger du sedan en halv avokado som du skär som en solfjäder. Plocka ur halvan ur skalet med hjälp av en sked och sedan skär du så att skivorna sitter ihop i ena ändan av avokadon. När du sedan lägger den på smörgåsen och trycker till den lite glider skivorna vackert ut som en solfjäder.

Ta lite solrosfrö och pumpafrö och sprinkla på toppen av smörgåsen. Detta tillför tuggmotstånd och protein. Desssa fröer är väldigt proteinrika. Till garnering använde jag mig av en morotsros och lite picklad rödlök. Ringla lite olivolja över mackan och strö på lite flingsalt. Voilá….supergod, mättande lunchmacka, som till på köpet är vegansk. Fullproppad med protein och jag garanterar att du inte blir hungrig efter en timme.

Hummusrecept

Det finns massor av olika recept på hummus. Man får prova sig fram till den man gillar mest. Här kommer i alla fall ett grundrecept

En burk kikärtor( sköljda), 1 vitlöksklyfta, 3 msk citronsaft, 2-3msk olivolja,2msk tahini (sesampaste), vatten till önskad konsistens, salt, spiskummin, peppar. Mixa allt i mixer eller med stavmixer till en slät smet.

Tahini.

Tahini är en sesampaste som du kan göra själv eller köpa färdig på burk. 

Rosta 3 msk sesamfrö utan skal i en stekpanna. Mixa ihop sesamfrö med 1 tsk citronsaft,1 msk vatten, 2 msk olivolja och en nypa salt. Mixas till en slät paste. Används som smaksättare i hummus eller baba ganoush och andra orientliska rätter. 

Kommentera