Vårkänslor i köket

Jag vet!! Det är bara mars men häromdagen tittade solen fram och som ett brev på posten kom de…vårkänslorna. Det kliar i mina fingrar att få odla lite fina fräscha grönsaker i trädgårdslandet, men än så länge är det ju lite tidigt att göra nåt ute så jag fick lite experimentlusta. Nu ska vi odla lite inne. Förra året gjorde jag egna ärtskott på ett par dar och det kan du läsa om här på bloggen. Den här gången tänkte jag ge mig på lite andra saker som finns i skafferiet. 

Jag älskar groddar och skott. Det är krispigt, fullt med smak , snyggt att garnera med och för att inte säga nyttigt. Att det sen är kul att experimentera själv med är ju bara ett plus i kanten. Man kan grodda de flesta fröer , linser och bönor. Varför inte prova dig fram till din favorit. Det tar från tre-fyra dagar upp till dryga veckan, beroende på sort och hur långa skott/ groddar du vill ha. 

Man kan odla på flera sätt. I burk, på papper , eller i jord. Jag tänkte använda mig av den första varianten i det här experimentet. Mina fynd i skafferiet ledde fram till röda linser, black eyed beans, solrosfrö och quinoa. Jag börjar med att lägga dem i en burk med ljummet vatten i ca 6 timmar för att de skall svälla och påbörja groddningen. På burkarna har jag trätt på en nylonstrumpa som hålls fast av ett gummiband. Detta för att du ska kunna hälla av vatten vid sköljningen. När de har blötlagts och sugit upp vatten . Häll då av vattnet och skölj de och häll av vattnet ur burken. Ställ burken mörkt och varmt, varför inte i skåpet ovanför kylskåpet eller ovanför spisen i en eller två dagar. Kom bara ihåg att skölja dem två eller tre ggr varje dag för att de ska behålla fuktigheten. 

Efter några dagar händer det…Nu bör du kunna se resultat. Vita små groddar i hela burken. Ställ dem nu ljust i nån dag så att de blir gröna och när du ser hjärtformade blad är det färdigt. På den här sidan  kan du läsa mer om groddning och om olika sorter.

Groddar är fulla av mineraler och vitaminer och proteiner. Varför inte prova på mackan, i salladen eller på soppan, ja  överallt. Kul experiment med barnen och kanske kan det vara en nyckel till att få dem att smaka och gilla grönsaker om de själva får vara med och odla fram dem. Än så länge har inte fröerna kommit ut i butikerna men tills dess de kommer kan man ju försöka med det som finns i skafferiet. 

Här ser ni mina burkar med mina skafferifynd i som står och sväller i vatten.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: