Aj aj aj, det bultar och det bankar

Aj aj aj! Mitt huvud gör ont. Min resa genom detta underbara land fortsätter och nu befinner jag mig på 3500 meters höjd över havet….Och det känns kan tilläggas! Härom dagen var vi uppe på 3800 m ö havet.
Huvudvärk, yrsel, svårt att andas, hjärtklappning är några av symptomen. Men vad gör man inte för att få se ett av världsarven och massor av andra intressanta platser. Om två dagar bär det av till Macchu Pichu. Under tiden får jag försöka att lindra mina besvär. Det finns metoder.
En är att dricka te från cocabusken.

image

Man tar helt enkelt blad

image

Och häller kokande vatten på. Man kan också tugga dem som de är. Inte jättegott, det smakar gräs ungefär.
Andra betydligt godare sätt är karameller.

image

Det finns flera olika varianter och de fungerar bra för att få bort den hemska huvudvärken. Här är en kvinna som säljer karameller på marknaden.

image

Anledningen till att man inte mår bra här uppe är att hjärnan får för lite syre. Människorna som bor här är vana, men för oss som kommer hit kanske en gång i livet är den här höjden kännbar. Att gå på dessa gator

image

upp och ner, 

image

får mig att undra om jag över huvud taget har någon som helst kondition.  Man flåsar värre än en flodhäst som springer…..men det gör inte så mycket, alla andra gör det också…
Här är fullt med turister. Överallt! Det klart att folk vill se allt som finns att se, men när turismen får ta över fattas det genuina. Jag hittade dock det genuina i en annan del av staden. På mercado central finns just det som är kärnan i det här landet.

image

image

image

Där satte jag mig på en träbänk och blev serverad frukost.  Frukost här är inte frukost i vanlig bemärkelse. Det kan vara allt från hönssoppa till arroz chaufa eller lomo saltado med ris och stekt fisk. Det sistnämnda blev min frukost idag.

image

Låt mig säga så mycket att jag hoppade över lunchen idag.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: