Blåbärspaj med fluffig vaniljsås

Det har varit ett riktigt blåbärsår i år. Och jag är lyckligt lottad med en mor som älskar att gå i skogen och plocka både det ena och det andra. Hon har fyllt min frys med allehanda bär och svamp och idag,  som för övrigt är en av de sista dagarna på semestern, så var det dags att njuta.Varför inte en smulig paj av blåbär och fluffig hemgjord vaniljsås. Det är sommar på hög nivå!
Jag la blåbär i botten på en pajform och strödde på lite maizena och vaniljsocker och lite socker. Maizena hjälper till att binda vätskan från blåbären och om du inte har maizena kan du även använda potatismjöl.
I matberedaren la jag 3 dl vetemjöl, 150 gr smör och knappt 1 dl socker och körde ihop till en smulig deg. Smulet strödde jag sedan över blåbären i pajformen. Efter ca 25 min i ugnen på 200 grader var pajen gyllenbrun och blåbären hade trängt upp emellan smulet.

image

Men vad är väl paj utan vaniljsås?!
Eftersom vi alla i familjen älskar vaniljsås tyckte jag att det var lika bra att göra dubbel sats. Den här vaniljsåsen är snabb och enkel att göra. Den behöver inte kokas och därför inte heller svalna. Den innehåller ägg och äkta vaniljstång, socker och grädde.
Om det mot förmodan blir vaniljsås över kan denna med fördel frysas in till glass. Knäck ett ägg, tillsätt 2 msk socker och frön från en halv vaniljstång.( Släng inte vaniljstången,  jag ska senare tala om vad du kan ha den till.) Vispa ägget och sockret riktigt vitt och pösigt. I en annan skål vispar du sedan upp ca 2 dl grädde och sedan häller du ihop de två skålarna till en och vispar ihop vaniljsåsen.  Sen är den klar! Den smakar mer om den får stå och mogna nån timme men den är färdig att ätas direkt. Inget kok, inget avsvalnande,  bara riktigt gräddig fluffig vaniljsås full av små svarta vaniljprickar.

image

Och nu till den urskrapade vaniljstången. DU SLÄNGDE VÄL DEN INTE!? Där finns fortfarande mycket smak kvar i den. Allra enklaste sättet att ta tillvara på den är att stoppa den i en burk med strösocker och låta den ligga där Då får du ett hemgjort vaniljsocker med äkta vanilj.

image

Vill du ha sockret så där fint som vaniljsocker är när du köper det kan du antingen använda dig av florsocker eller köra sockret i en mortel innan du använder det.
Annat du kan göra är din egen vaniljessence. Lägg vaniljstången i lite sprit utan smak och slå på lite sockerlag.  Använd som smaktilksats i bakverk. Eller koka upp en sockerlag och lägg i vaniljstången i en liten flaska med kork. Fyll upp med sockerlag och efter ett par dar har du vaniljsirap. Eller stoppa den i en burk när du kokar din sylt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: