Måste jag leva på snabbnudlar och havregrynsgröt i slutet på månaden?

Januari är känd som den fattigaste månaden på året.  Därför skulle jag vilja komma med lite spartips i köket som kan komma väl till pass under denna månad men även när utgifterna blev större än väntat. Allt för att du ska slippa leva på havregrynsgröt och snabbnudlar även om det är gott det också  men kanske inte varje dag.

Det första tipset är: använd dina rester! Kokt överbliven potatis kan bli bas i en en annan maträtt dagen därpå, till exempel en soppa,  spansk tortilla, eller potatiskrocketter.
Det andra tipset: laga soppa. Det är inte för inte som uttrycket heter ”laga soppa på en spik”.  Det behövs inte mycket för att göra en god värmande soppa som mättar.
Det tredje tipset: byt ut kött/ fisk mot annat protein. Kött är dyrt, fisk likaså men vi måste ha protein till kroppen. Andra proteinkällor är till exempel ägg, ost, baljväxter, dvs bönor och linser i alla former och fasoner.  De sistnämnda är billig mat och de håller dig mätt länge.

Det sista tipset för den här gången är: rensa ur frysen. Ibland stoppar vi in saker i frysen och glömmer sen bort dem. Nu är ett bra tillfälle att se till att äta upp allt som finns i frysen och frosta av den.

Och kom ihåg….släng inte mat i onödan. Bäst före betyder inte att maten inte går att äta. Är den förvarad på rätt sätt går den utmärkt att äta. Smaka, lukta och titta på den.. Ansa och använd det som är ok.

Lycka till att få lönen att räcka hela månaden….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: