Choklad i långa banor

Finns det någon gång på året som vi äter mer choklad än vid jul? Jag tror faktiskt inte det.Tror nästan att i varje hem finns det en chokladask av varierande storlek och märke under den här högtiden men att göra sitt eget julgodis är både roligt och gott. Det finns så mycket gott man kan göra. Se det som ett pyssel med familjen….inte som ett måste! Måsten har vi alldeles tillräckligt med till jul.

Härom dagen gjorde jag kola, med lite olika smaker. Jag kom på förra året att det blev väldigt gott att ha i lite sesamfrö i kolan, varför inte ta och prova själv?Andra smakkombinationer  du kan pröva är , mint, chili, saffran, pepparkakskrydda, det är egentligen bara din egen fantasi som sätter gränserna…

Många av våra godisar vi brukar göra till jul innehåller smält choklad. Är det så att din choklad brukar bli grå och tråkig när den stelnar till igen? Det beror på att du inte har tempererat chokladen. Temperera chokladen det gör man för att den inte ska smälta i rumstemperatur och för att den inte ska bli grå och tråkig. Det är faktiskt inte så svårt som det låter.

Ta chokladen du ska använda och smält endast en tredjedel av den i ett vattenbad, eller baiñe Marie som det heter på fint kockspråk…. en kastrull med vatten i botten som du placerar en skål i där du lägger din choklad. När vattnet blir varmt i kastrullen smälter det chokladen i skålen. Rör så går det fortare. Se bara till att inget vatten kommer i chokladen , då blir den grynig. Och akta dig för ångan… den är het.

De andra två tredjedelarna av chokladen hackar du nu sönder till mindre bitar, typ kross….dessa ska du när chokladen har smält och du har tagit bort skålen från grytan lägga i chokladen lite i taget och låta smälta i den varma chokladen under omrörning. Sen låter du chokladen svalan till ca 28 grader , då är den precis lagom. Nu kan du doppa ditt godis, eller blanda den med andra godsaker  och göra ditt julgodis och resultatet blir en skinande choklad som inte smälter i rumstemperatur… Lycka till med tempereringen! Lägg gärna upp bilder i kommentarerna på ert fina resultat.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: