Grava lax i ett nafs

Vad passar väl bättre på julbordet om inte lite gravad lax. Nu tänker du att det kan jag inte göra, det är säkert jättesvårt, men se där har du fel. Inget kan faktiskt vara enklare. Det man bör tänka på är att laxen bör ha varit fem dagar i frysen,  för att döda bakterier och parasiter som kan förekomma i färsk lax.
Att grava en sida lax kan tyckas väl mycket. Ta i så fall endast en bit och grava den. Ät upp resten till middag.
Räkna med att det tar ca två dagar. Har du riktigt bråttom fortsätt och läs så ska jag ge dig ett tips längre fram i inlägget. Men först till hur man gravar.

Grundrecept är lika delar grovt salt och socker. Till 1 kg lax en halv deciliter vardera. Vill man ha en fastare lax öka mängden socker något. Nu kommer vi till smaksättning. Det man brukar se är dill och vitpepparkorn. Underbart gott,  men varför inte pröva nån av många andra smakkombinationer till exempel lagerblad och krossade enbär…..eller rosépeppar och dill….något jag ska prova nästa gång är apelsinskal och timjan och vitpeppar.
Blanda salt och socker och krossad peppar.  Lägg laxen i dubbla påsar och häll i salt/sockret. Klappa in i laxen och lägg ca 1- 1 1/2 dl finhackad dill. Förslut påsarna väl och lägg i ett fat och ställ in i kylen. Vänd påsen några gånger under det följande dygnet. 
Jag tycker att laxen är bäst efter ca två dar. Då är det dags att ta bort överflödig vätska som bildats och skrapa bort lite av kryddningen. Nu håller laxen minst en vecka i kylen. Förvara i burk med tättslutande lock. Vill du kan du skära upp den allt på en gång.

Men nu till dig som har bråttom….om du istället tar portionsbitar av lax kan du få ner tiden till över natten.  Skivorna blir inte lika vackra men smaken finns där…Och du kan ju göra flera olika smaksättningar om du vill prova flera….
Lycka till! Våga experimentera med smaker.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: