Söndagsmiddag á la Peru

Peruansk mat tar ofta lite tid att laga. Det är inte nåt du svänger ihop på en kvart, men den är faktiskt väl värd all väntan. Det är ju faktiskt samma sak med svensk husmanskost, den kräver sina minuter, ja kanske timmar, men visst blir den god.

Idag hade jag lite fransyska i kylen, en perfekt köttbit till att laga Seco de carne. En smakrik köttgryta från Peru. Smaken kommer framför allt från aji och från koriander. Seco kan man göra med olika sorters kött. Get eller lamm är vanligt i Peru,  men nöt funkar alldeles utmärkt. Servera med ris , eventuellt mote= stora vita majskorn, stekt matbanan.

Förutom nötkött ingår följande ingredienser i grytan: lök, vitlök,  en hel del koriander  ,vatten, buljongtärning eller pulver, spiskummin, salt , svartpeppar, en ají amarillo seco= en torkad chilifrukt, några potatisar, och några morötter i bitar.

Bryn köttet , som du skurit i bitar och löken tillsammans med kryddorna, mixa koriandern( minst 2 dl hackad)  med vattnet ca 5 dl och buljongen och när köttet är brynt häller du koriandermixen över köttet och sätter på ett lock. Låt koka en stund. Skala nu potatis och morötter och dela i mindre bitar.  Låt potatis och morötter koka med sista tjugo minuterna. Smaka av . Som ni ser på fotot är färgen brungrön.wpid-dsc_0050.jpg

Räkna med att köttet får koka ca 45 min minst tills köttet blivit mört.wpid-wp-1442752422926.jpeg

Vad är väl en söndagsmiddag utan efterrätt. wpid-wp-1442752428601.jpegEn moccamousse, med rostade hasselnötter. Den satt som en smäck efter den goda grytan. Busenkel att göra. Här kommer receptet.

1 äggula, 3 msk florsocker, 3 tsk snabbkaffe , 1 msk kokande vatten, 2 dl vispgrädde.

Börja med att lösa upp kaffepulvret i vattnet och ställ att svalna. Vispa grädden, vispa sedan ihop äggulan och florsockret till vitt och pösigt skum. Häll i kaffet och vänd ner den vispade grädden. Servera i portionsskålar med lite rostade hasselnätter på toppen.Ställ i kyl tills servering.  Prova även att ringla en liten stråle lönnsirap på toppen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: