Annorlunda kycklinggryta

En kycklinggryta kan se ut på så många olika sätt, men kanske tänker vi oftast på en gryta med bas av tomat. Här är dock en annan variant, och som så många gånger innan  hämtar jag den från det peruanska köket.

Denna variant är färgstark och smakrik och namnet är Ají de gallina- eller hönschili om man ska översätta rätt av. Jag brukar inte göra den av höna här i Sverige eftersom våra hönor här inte är av samma kvalité som hönorna i Peru. En svensk höna , om du ens hittar höna i affären, måste koka i flera timmar innan den blir ätbar och mör , medan en höna i Peru är något helt annat. Smaken är kraftig och köttet mört och fint, som en kyckling men mycket smakrikare. Här hemma i Sverige använder jag kycklingbröst när jag ska göra den här rätten.

Färgen kommer av ají amarillo, en gulorange chilisort som är typisk för Peru. Den används i många olika peruanska rätter. Nu för tiden finns den faktiskt att få tag på i torkad variant även här i Sverige, i butiker som säljer utländsk mat. Jag brukar dock fylla på mitt lager i frysen när jag kan komma till Peru.

Det du behöver till den här rätten är:

2 kycklingbröst, buljong, vitt bröd, kondenserad mjölk, en gul lök, en klyfta vitlök,  ají amarillo eller annan chili( ska ge er ett trick som ger färgen i alla fall om ni använder annan chili), spiskummin,  paprikapulver/ají panca, en näve mandlar, ca en dl riven parmesan.

Koka kycklingbrösten i rikligt med vatten, lägg gärna i lite selleri/lök och morot för att få en fylligare buljong samt salt och peppar, eller använd dig av färdig buljongkub. Chilin/den oranga paprikan kan den med fördel läggas i buljongen redan nu. När kycklingen är färdig ta upp brösten och finfördela köttet med hjälp av två gafflar. Det ska bildas trådar av kyckling.wpid-wp-1443359771672.jpeg           wpid-wp-1443359832561.jpeg

Släng inte bort buljongen utan sila av den och ställ den åt sidan. wpid-wp-1443359823463.jpegI en bunke tar du nu  chilin/paprikan, det vita brödet, fem-sex skivor bröd och smular sönder det och häller på den kondenserade mjölken, obs mjölken är osötad! En burk blir lagom. Kör gärna blandningen med stavmixer  för att den ska bli slät. Har man nu inte tillgång till ají amarillo, kan man byta ut det mot en orange paprika och en röd chiliwpid-wp-1443360982144.jpeg

Hacka lök och vitlök och fräs i lite olja tillsammans med spiskummin, ají panca eller paprikapulver.wpid-wp-1443359810870.jpegSlå därefter på lite av buljongen och låt löken koka sig mjuk. Mal mandeln eller använd dig av mandelmjöl och riv parmesanosten fint men lägg inte i dem riktigt ännu. Lägg nu tillbaka kycklingen i löken som är mjuk och häll på ytterligare lite buljong. Slå sen på bröd-och mjölkblandningen och rör om. Akta så det inte bränns i botten. Se till att ha låg värme , men låt det sjuda tills det tjocknar.  Späd med mer buljong om du vill ha den lösare. Det allra sista blandar du i den malda mandeln och osten.  Smaka av. Salta om det behövs, både buljongen och osten innehåller salt så smaka först. Rör om och stäng av plattan. Servera med ris, en kokt potatis, ett kokt ägg och svarta oliver. Ett salladsblad eller någon grön grönsak ser fräscht ut till.wpid-wp-1443359860840.jpeg

0 svar på ”Annorlunda kycklinggryta”

Kommentera