Bullar, längder och vetekaka

Just nu , om jag inte misstar mig så pågår bull-sm. Vem blir det som bakar Sveriges godaste bulle. Jag bakade vetebröd härom dagen och ville ha nåt som liknade mandelmassa i , men ändå inte innehålla varken mandel eller nötter på grund av allergirisken.

Vad är det man brukar säga, nöden är uppfinningarnas moder… jag började att experimentera. Tänkte mig att fyllningen skulle likna mandelmassa i konsistens, och valde då solrosfrön istället för mandel. Dessa lade jag då i matberedaren tillsammans med smör och socker och så fick det köra tills det var krämig konsistens och solrosfröna hade blivit malda. Men kände att det ändå var något som fattades och tog då lite arrakssmak som finns att köpa på flaska och droppade i lite. Nu kände jag mig nöjd med både smak och konsistens.

Vetedegen stod på jäsning och det var bara till att kavla ut och bre på fyllningen innan man vek ihop degen till två längder som skulle klippas. wpid-wp-1442668652790.jpeg

Sen gjorde jag även en vetekaka i en springform där rullar man ihop sju rullar         ( givetvis med fyllning i).wpid-wp-1442670309354.jpeg Sex stycken runt springformens kant och en i mitten. Just denna har en liten trevlig tvist….för varje rulle kavlar man ut en bit deg till en rektangel och smetar fyllning på, viker sedan ihop den i tre delar och skårar sedan kanten. 509c10a2fce496ee688ed8614bf14c0e På den här bilden kan ni se tekniken , medans fyllningen i det här fallet är en annan.

All fyllningen gick inte åt härom dagen,  så idag  fick det bli en plåt med snabbbullar för att för att göra slut på den och givetvis för att få lite lördagsfika.wpid-dsc_0053.jpg

Lite annat hann jag med idag också…Det blev några burkar persikomarmelad av persikorna jag fick av min mor. De har växt i hennes trädgård och var så fina och saftiga. Sen blev det några burkar plommonmarmelad av de få men stora plommon som fanns på mitt eget träd ( Viktoriaplommon) och sen blev det två flaskor blandsaft, av plommon, rabarber och krusbär. wpid-dsc_0054.jpgVisst känns det skönt att ha matkällaren fylld med egenproducerade delikatesser, för visst är det skillnad på köpesaft eller köpemarmelad och egenproducerad. Det kan man aldrig komma ifrån. Ekonomiskt hållbart är det också.  Det är definitivt värt det merjobbet det innebär.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: