Gör dina rester till en fest

När du får rester över så är det bästa sättet att ta tillvara dem att använda dem som ingrediens i en ny måltid . Dels för att du slipper att äta samma sak en gång till och dels för att du sparar tid och pengar när du lagar nåt nytt av det gamla .

Rester behöver inte vara att bara värma upp samma mat en gång till . Det man då behöver tänka på är att separera resterna så att man inte lägger alla rester från middagen i samma burk . Potatis eller pasta för sig, protein i sin egen burk . Såsen får sin egen burk och grönsakerna som inte äta upp paketeras separat .

Låt mig ge ett exempel . I mitt kylskåp fanns denna veckan ganska mycket rester . Igår tog jag tag i några av dem. Och förvandlade dem till en restfest

Potatis och pumpapuré kan bli underbara gyllene gnocchi med hjälp av lite mjöl. Något så tråkigt som uppvärmt mos blir istället smörstekta gnocchi med en köttfärsröra . Det kallar jag restfest . Blanda bara moset med mjöl tills du får en deg och rulla ut den i längder och skär i bitar . Gör mönster med hjälp av en gaffel eller använd en räfflad bräda som ni ser på bilden nedan . Koka sedan i saltat vatten tills de flyter upp . Nu kan du smörsteka dem gyllene.

Gnocchi av pumpa och potatispuré från kylen
Gnocchi in the making

I restfesten igår fanns det plats för ytterligare rester … en bit paprika , en halv lök sen ett par dar , några skrumpna tomater och lite kokta gröna ärtor sen en föregående middag . Tillsammans med köttfärs och vitlök smaksatt med svartpeppar, spiskummin och örtsalt och soja . Toppat mer persilja och sist men inte minst lite mozzarella.

Gyllenbruna gnocchi med köttfärsröra

Det blev en restfest som heter duga ! Mycket bättre än en uppvärmd tallrik med mos .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: