Jordärtskockor i mängd

Igår var det dags att vårstäda i mina pallkragar och växthus . Det kliar i mina fingrar att få sätta nytt och se hur det spirar och gror . Tomatplantorna som ska ut i växthuset har ockuperat fönsterbänkarna inne i alldeles för lång tid och de väntar ivrigt på att få komma i jorden .

Men innan man kan så och sätta plantor måste man julgran iordning . Jorden ska bytas i växthuset och gödslas upp och hanar till slut i pallkragarna. Här slängs ingen jord man får bara tillföra mer näring till den igen .

Förra årets jordärtskockor stod kvar i pallkragarna och jag satte igång och gräva . Och gräva och gräva … tacksammare växt att skörda får man leta efter . Det blev en hel bärkasse full med härliga underbara söta jordärtskockor. Och då stoppade jag ändå tillbaka några för att få skörd igen .

Jordärtskockor går inte så bra att spara ovan jord . Så vill man spara ska man låta dem ligga kvar i marken över vintern. Man kan gräva upp efter hand om man är sugen . Om man nu har en hel påse som jag , blir det till att ge bort till höger och vänster för magen gillar inte att äta för många även om jag gör det . Men det finns alltid kompisar som tacksamt tar emot lite skockor

Jordärtskocka

En av de godaste sakerna man kan göra med jordärtskockor är puré. Passar jättebra till fisk eller varför inte till grillat . Att skala jordärtskockor är lite pilligt men jag tycker att det går lättast att vara skrapa dem rena med en kniv. Koka den sedan i saltat vatten , det tar inte så lång tid . Häll av vattnet och mosa skockorna , lägg i en klick smör och lite creme fraish tills du får den konsistens du vill ha . Salt och peppar ! Purén ska vara len och fin .

Ugnsbakad torsk med jordärtskockspuré, riven pepparrot och kokta grönsaker, smörsås

Men jordärtskockor kan också ätas ugnsbakade, som soppa, friteras som chips eller helt enkelt kokta istället för potatis .

Ugnsbakad jordärtskocka med tork

Om du kommer på att du vill odla jordärtskockor så kom ihåg en sak … de sprider sig som ogräs . Det räcker att du glömmer en knöl i jorden för att de ska fortsätta växa . Växten är som en solros . Höga och en del sorter får till och med små gula blommor i toppen ungefär som minisolroser . Jag har försökt avgränsa dem med pallkrage med täckväv i botten och än så länge funkar det men jag är noga när jag gräver upp dem .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: