Hallå jag är tillbaka

Hej och hallå, nu är jag tillbaka ! Efter en längre stunds paus i bloggandet tar jag nu upp tråden igen och då till en av årets matrikaste helger nämligen påsk .

Idag är det långfredag och ledigt . Det betyder en god frukost hemma . Jag har hittat en yoghurtprodukt som är både spännande i smak och väldigt användbar inom olika områden . Labneh heter den . Det är en yoghurtprodukt från Mellanöstern . Ganska fet det vilket gör att den kan användas till viss del i varm matlagning och dessutom fast i konsistensen . Smaken är riktigt spännande . Den är krämig och har en touch av salt.

Labneh

Bli nu inte avskräckta av att jag sa att smaken går åt det salta hållet , det betyder inte att den inte kan ätas som yoghurt till frukost . Jag brukar ta en klick i en skål, toppa med torkad frukt och nötter , ringla över lite honung, lönnsirap eller nåt annat sött . Just kombinationen av den salta yoghurten och det söta är magisk! Eftersom Labneh är fet så orkar man inte äta så mycket . Och man håller sig dessutom mätt länge .

Labneh med jordnötter russin , lönnsirap och lite mullbär.

Av Labneh kan man dessutom göra en annan delikatess från Mellanöstern som heter labnehbollar. Det är bollar av färskost . Man låter labnehyoghurt rinna av och sen smaksätts den färskost som bildas och rullas till bollar och läggs i burk . Du kan köpa labnehbollar i välsorterade affärer som säljer mat från Mellanöstern .

Labneh kan också ätas tillsammans med bröd istället för smör . Då brer man ut Labneh på en tallrik och ringlar lite olivolja på sen doppar man libabröd i yoghurten. Servera gärna lite oliver till .

Labneh är en yoghurt som är otroligt användbar . Tack vare sin fasta konsistens , påminner den om turkisk yoghurt men den är inte sådan i smaken . Hittar du den i butiken så smaka på den , du kommer inte att bli besviken . Jag brukar använda den i röror , till tacos, att äta som den är ,och som en klick i en soppa. Till en våffla med lite räkor och rödlök ….listan kan göras lång .

Har du ännu fler förslag på hur man kan använda denna yoghurt skriv gärna dina tips i kommentarerna så att fler kan upptäcka denna delikatess .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: