Chachapoyas, en del av Amazonas

Som ni kanske har sett och läst befinner jag mig nu i Peru . Just nu i Chachapoyas , i Amazonas . På gränsen till djungeln men ändå kvar i bergen . Ett klimat som är omväxlande, så kallat microklimat. Det kan vara fyra olika klimat under en dag . Ganska behagligt med svenska mått mätt .

Chachapoyas är en väldigt trevlig vacker stad . Inte alls som Lima. Vita hus med ballonger från kolonialtiden är fortfarande bevarade i centrala delarna av staden

Chachapoyas

Människorna här är vänliga och hälsar överallt vart du går . Marknaden öppnar tidigt och är helt underbar. Många går hit och äter frukost eller bara för att handla maten för dagen . Det är det som är tjusningen. . Här veckohandlas inte i den utsträckning vi gör i Sverige. Här handskar man färska råvaror varje dag .

Här finns alla möjliga frukter och grönsaker , kött fisk och fågel och kanske lite annat också , som marsvin … just marsvin är en typisk rätt här i Chachapoyas. Det var en av de urgamla befolkningen i Kuelaps viktigast källor till protein . Tillsammans med majs, quinoa och andra gryn var det urbefolkningens basföda .

Marsvin med potatis med jordnötter och salsa criolla

Kuelap för er som inte vet är ruiner från en svunnen tid . Lite som Machu pichu fast ännu äldre och ett annat folkslag , inte inka. Det är urbefolkningen i Chachapoyas som är den äldsta befolkningen här i Peru . Igår var vi uppe i Kuelap som ligger uppe i bergen . För att ta oss dit var vi tvungna att först åka buss en timme på serpentinvägar upp för berget . Sen linbana i 20 minuter med en helt overklig utsikt över bergen och dalarna mellan , därefter gå eller rida ca fem km upp för sista biten till ruinerna av staden Kuelap. Hit upp måste man ha guide och tyvärr rasade ruinerna ännu mer i den senaste jordbävningen så nu får man inte gå innanför murarna förrän de har återställt insidan på grund av rasrisken.

Man räknar med att det bodde ca 3000 människor innanför Kuelaps murar. Utanför murarna bodde de som arbetade jorden på bergsluttningarna nedanför .

Efter Kuelap åkte vi tillrett annat arkeologiskt fynd som man ganska nyligen har börjat visa . Marco heter stället och är namngett efter floden som flyter nedanför inne kurva . Marco betyder armbåge eller böj på det inhemska språket . Marco ligger högt upp på en bergssida . För att komma dit fick ta den gamla tidens linbana över floden och sedan gå uppför berget . Stenigt och smalt , varmt och oerhört vackert . Uppåt uppåt och uppåt … det gäller att ha tungan rätt i mun och se var man sätter fötterna. Men resultatet när du kommer upp är värt mödan . Utsikten är fantastisk.

Idag har vi tagit det lugnt . Kollat in stan ätit gott och vilat benen . Det känns att man har tagit sig upp för ett eller två berg igår . Här i Chachapoyas finns så mycket att se . Mycket arkeologiska utgrävningar och vacker natur men man kan inte hinna med allt . Ett av de största vattenfallen i finns här . Gocta heter det . Dit går det dagliga turer men jag tror att vi får ta de en annan gång . Det är en ännu jobbigare strapats än gårdagen och man får inse sina begränsningar .

Det här är ju egentligen en matblogg så jag kan ju inte låta bli att visa lite av den goda maten man kan få här i Peru . Som ni såg ovan är ju marsvin en delikatess här men för den som inte vill ha marsvin finns ju annat. Kolla här :

Det finns så mycket att skriva men det får räcka för den här gången. Lämnar er med ett par foton till från Chachapoyas.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: