Nu har vi gjort oss hemmastadda

Några dagar har passerat den vi landade i Peru . Vi hamnade som vanligt i San Miguel Lima , i samma lägenhet som vi brukar ha . Känns tryggt och vant , det känns faktiskt lite som hemma . Häromkring är området sig likt , några små saker har ändrats. Till exempel i hörnet på gatan där vi bor var där förr ett vanligt hus som ingen bodde i , men nu har där helt plötsligt blivit en resturang som vi ju var tvungna att prova redan första kvällen .

Min man han har drömt i flera månader om vad han ska äta när han kommer hit till Peru och första kvällen hade han bestämt sedan länge att han skulle äta pollo à la brasa . Och vilken tur att han fick det bara ett par steg hemifrån lägenheten .

Pollo à la brasa

De senaste dagarna har jag gått mer än på mycket länge . Och det känns i ben och höfter . Men det behövs. För ska vi kunna äta allt det vi vill då vill det nog till att göra av med kalorierna också . Annars rullar vi nog hem .

Tyvärr är det ju så nu att tidsskillnaden ställer till en del problem . Först sömnen . Sen hungern och magen . Jag som inte är van vid att äta på kvällen äter nu merparten av mitt dagliga intag efter kl 13 på dagen , svensk tid räknat . Det tycker inte kroppen om . Den hänger inte riktigt med för ämnesomsättningen går ner på kvällen . Men ibland får man helt enkelt vänja sig . Men faktum är att jag blir inte hungrig på eftermiddagarna här då det egentligen för mig är mitt i natten . Men det är ju också en metod att inte äta för mycket av den goda maten här .

Idag var vi på marknaden i Magdalena och handlade. Det finns inget bättre än att gå fram till de olika stånden och köpa det man ska ha färskt.

Mercado de Magdalena

Dofterna slår emot dig och färgerna är fantastiska. Försäljarna ropar ut sina specialiteter och vill att just du ska komma fram och köpa något från dem . Idag kom jag hem med en hel del . Bland annat haj och marsvin , lite kyckling och grönsaker och frukt . Om ni tittar på bilderna nedan vill jag varna er för att en del kanske tycker det ser lite hemskt ut . Blunda få med ena ögat … nu är ni förvarnade .

Hittade faktiskt en ny bekantskap för mig på grönsaksfronten . En sorts selleri tror jag . Det är den jordiga avlånga grönsaken som ligger jämte avokadon . Det ska bli intressant att smaka . På tal om avokado … de är ljuvliga ! Såna avokador finns inte att få tag på i Sverige … så man får passa på att äta här och nu … det gäller ju för nästan alla frukter och grönsaker .

Drakfrukt, mango, granadilla, papaya, racacha, pepinomelon, chirimoya…. Alla de ska jag verkligen passa på att äta nu när jag äntligen är här igen .

Racacha det är en frukt som ser väldigt underlig ut som en stor ca 30 cm lång sammetslen ärtskida , men lite kantigare .

Racacha

Inuti är den vit och fluffig. Inuti det vita fluffiga fruktköttet som är det man äter finns stora svarta frön eller bönor . Fruktköttet är sött och angenämt i smaken . Det smakar inte jättemycket utan har en ganska mild smak , lite åt päronhållet . Fast inte den konsistensen. . Fluff är det närmaste jag kan beskriva konsistensen med . Tänk vilka roliga frukter det finns !

Från det ena till det andra . Idag när vi var ute och gick så såg vi Spider-Man och Batman och en till som jag inte vet namnet på som hoppade upp på bilen när den stannar vid ett rödljus och började slåss . Inte varje dag man får se superhjältar i full action

Det här är ett jobb för dem . Ett jobb som kanske ger dem några soles om dagen för att klara dagens utgifter . Det finns många olika sätt att tjäna pengar på för att klara livhanken förutom att tigga . Här kommer ett urval … de går till jobbet varje dag , vare sig det är helg eller vardag . Hela dagen … och har de tur kanske de tjänar en slant som räcker till dagens behov .

Hit till Peru har det kommit väldigt många människor från grannlandet Venezuela som flyktingar . Många av dem går runt och tigger , en del säljer saker men andra väljer tyvärr även mer oseriösa metoder som att råna. Man brukar ju säga att nöden har ingen lag men …man kan ju hoppas på att människan har ett samvete . Tyvärr gör ju detta att de får dåligt rykte.

Gatukonst in action

Jag avslutar dagens blogginlägg med lite gatukonst utanför marknaden i Magdalena . En bild som växte fram framför mina ögon . Den är som ni ser inte färdig men förlagan låg bredvid och det var en bild på Jesus … kanske är den färdig nästa gång jag kommer dit ….

På återseende snart igen !

Ett svar på ”Nu har vi gjort oss hemmastadda”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: