Vårkänslor betyder hälsotänk

”Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore”.

Varje vår så fort solen tittar fram kommer de , som ett brev på posten- vårkänslorna. Det börjar klia i mina fingrar att odla och att göra hälsosammare mat. Jag vet inte vad det är som faller i mig men sån är jag och jag kan inte hjälpa det. Visst är det underbart att kunna gå ut i landet och sätta frön som man sedan ser gro och skördar framåt sommaren. Men innan dess, för fortfarande är det lite kallt så börjar jag alltid att odla inomhus.

Det allra enklaste du kan odla inomhus är nog groddar. Alfalfagroddar till exempel. Det ger dig en känsla av lyx att kunna lägga på en stor näve alfalfagroddar på mackan , eller i salladen , eller på tallriken till lunch. Det är nötigt, krispigt, och saftigt. Man behöver egentligen inte så mycket mer än alfalfafrö och en glasburk och en nylonstrumpa och ett gummiband eller plastburk med lock som du kan göra hål i locket. Jag vet att jag har skrivit om detta förut, men det är likadant varje år vid den här tiden .

Det finns många olika sorters groddar. Alfalfa , böngroddar, rödbetsgroddar, rödkålsgroddar, rädisgroddar, broccoligroddar, linsgroddar och ruccolagroddar och många fler. Ruccolagroddarna föredrar jag att odla som krasse. Deras frö blir väldigt geleartade när de blir blöta och är svåra att odla i burk så jag brukar lägga dem på fuktigt papper eller gasbinda och lägga dem på en tallrik eller lågt fat och sedan trä en plastpåse över och hålla fuktigt. Det tar några dagar sedan ser det ut så här. Fröerna köper man till exempel hos hälsokosten eller på nätet. Hos Bodystore.com http://<a href=”https://track.adtraction.com/t/t?a=265999096&as=1235479420&t=2&tk=1″>Bodystore.com</a><img src=”https://track.adtraction.com/t/t?a=265999096&as=1235479420&t=1&tk=1&i=1″ width=”1″ height=”1″ border=”0″> kan du handla både fröer och odlingsburkar. Alfalfafrö kan du dock hitta även i livsmedelsbutiken i hyllan bland ekologiska livsmedel.

Om några dagar är dessa ruccolagroddar färdiga att klippas av och läggas på mackan eller i salladen.

Jag tog en helt vanlig plastburk som varit kvarg i och gjorde små hål i locket. Hällde i vatten och 1-2 msk alfafafrö som fick stå i blöt under 6 tim. Häll av vattnet ordentligt och låt nu stå i ca 6 dagar . Skölj groddarna 1-2 ggr per dag . Låt den gärna stå mörkt och i rumstemp de första 5 dagarna sedan sista dagen kan du låta dem stå i ljuset så att de blir gröna.

Här ser ni blandade groddar. De här är färdiga och ligger nu i en burk i kylskåpet. För att behålla sin krisp har jag lagt ett lager papper i botten på burken. Det hjälper dem att inte bli för blöta och bli dåliga. När de väl är i kylskåpet avstannar växtprocessen , och nu ska de inte sköljas mer än innan servering.

Ute i landet kan man redan hitta ramslök och rabarbern håller på att titta upp. I pallkragarna har vissa av grönsakerna från förra året frösått sig o och kommer nu upp och den fleråriga rosarandiga salladen har också tittat upp. I mitt köksfönster står sedan i morse ärtskott på groning . Skira gröna stänglar som smakar ärtor. Vackert dekorativt och nyttigt. Här har jag precis lagt en halv dl blötlagda gula ärtor på hushållspapper som är fuktigt och satt på en hätta. De får nu stå i fönster tills de är 15 cm , då klipper jag av dem med saxen och använder dem i marlagningen.

Något jag skulle vilja prova att göra är faktiskt kombucha. Kombucha är en fermenterad dryck gjord på te och en jästsvamp. Jag har druckit det flera gånger men inte fått gjort egen än. Man kan köpa kombucha nu för tiden i de flesta livsmedelsaffärer. Just nu funderar jag på var jag bäst kan hitta startkultur till att göra egen. Man behöver en svamp som heter scoby. När jag har hittat och köpt kommer ni få vara med på min kombucharesa , det lovar jag. Låt nu vårkänslorna spira i köket och grodda på. Groddar och skott innehåller fullt med nyttigheter och ser så grönt och skönt ut på tallriken . För att inte tala om hur gott det är!

Här länkar jag till ett av de andra inläggen om groddar https://smakaochse.se/2017/03/04/varkanslor-i-koket/ om du skulle vilja läsa mer .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: