1:a maj…vårens första utflykt

För många är första maj lika med att gå ut och maja. När man majar har man med sig en picnickorg med fika och så sätter man sig någon stans i vårsolen och har vårens första utflykt. Tyvärr var det inte världens bästa utflyktsväder utanför dörren idag, regnet öser ner och det är småkyligt och vått så jag får väl maja inomhus istället.

1:a maj är för övrigt Budapestrullens dag och det är ju alltid gott med Budapestrulle och om ni vill och känner suget kan ni klicka in på länken här så kommer ni till ett inlägg där jag beskriver hur man gör just en sådan. Jag däremot tänkte faktiskt använda mig av något annat som för mig symboliserar vår och det är rabarber. Jag gick ut i trädgården och skördade vårens första rabarberstjälkar. De var inte jättelånga men de var så mjuka och fina. Jag behövde ju dessutom inte så mycket , det var bara till en liten paj.

Just rabarberpaj älskar jag. Jag vet inte varför men för mig är det vår och sommar. Den syrliga smaken med precis lagom mycket sötma då är pajen som bäst. Man kan göra rabarberpaj på många olika sätt, smulpaj är alltid gott, med ett knaprigt täcke av havregryn är också ljuvligt. Jag tänkte idag dela med mig av ett lite annorlunda sätt att göra rabarberpaj , som faktiskt har blivit en ny favorit.

Du behöver till pajdegen 4 port :50 gr smör, 1,5 dl mjöl, 0,5 dl socker , 1 äggula.(Spara vitan till senare) Nyp ihop allt till en deg och lägg den på ett bakplåtspapper och kavla ut den till formens storlek + en cm runt om. Lyft hela pappret och placera den i formen. Nyp sedan kanterna runt om så du får ett vågmönster.

Hacka sedan rabarber ca 2 dl och lägg i skalet. Strö över någon matsked med potatismjöl för att binda vätskan. Riv sedan 1.5 dl mandelmassa och strö på ovanpå rabarberna. Till sist vispa upp den äggvita  du sparade från pajskalet och ett helt ägg till , tillsammans med 1,5 dl socker till ett vitt och pösigt skum och häll över pajen. Sätt in i ugnen på 175 gr i ca 30 -40 min . Servera den ljummen med halvsmält vaniljglass.

Även om det inte gick att sitta ute och maja idag så har jag ändå smakat på våren i form av en mumsig rabarberpaj med mandelmassa och fluff.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: