Jorden runt på tre veckor: Först ut Polen🇲🇨

Här på jobbet har vi , med början idag och tre veckor framåt, internationella veckor . Vi tittar närmare på de land som finns representerade på vår förskola . Det handlar om att se olika kulturer, språk och livsstilar. Men också om att vi äter olika saker beroende på var vi kommer från. Maten i ett land smakar inte likadant i ett annat . Kryddor och ingredienser och hur maten tillagas har betydelse . Vi öppnar barnens sinnen för olika smaker och kulturer och hjälper de att inse att vi är olika men ändå lika .

Vår jordenruntresa börjar i Polen . Vi ”tog färjan” över och vi fick lära oss om landet. Jag lagar mat från Polen som vi äter. I Polen äter man mycket korv . Leczo är en korvgryta som lagas nästan över allt i Polen . Nästan varje familj har sitt speciella recept . Andra polska specialiteter är pirogi , små piroger som görs med potatis men det får vi laga ett annat tillfälle .

Leczo äts tillsammans med surdegsbröd och kan variera i styrka. Korven, kabanoss är i sig ganska smakrik och har en pikant smak . Man kan göra grytan starkare om man önskar med lite chili. Jag valde dock att avstå chilin på grund av att barnen inte alltid uppskattar het mat .

Börja med att hacka en lök och vitlök och fräs i olja i en gryta. Skär kabanoss i slantar och bryn dem i stekpanna innan du lägger dem i grytan tillsammans med löken . Ta paprikor i olika färger och dela i bitar . Låt dem vara ganska stora bitar. Bryn även paprikan innan den läggs i grytan .

Bryn sedan champinjoner , använd dem hela, och häll i grytan tillsammans med kryddpepparkorn och lagerblad . Häll på vatten och vegetá som är ett buljongpulver man ofta använder i östliga länder . Tillsätt tomatpuré och rör om och låt koka upp. Mest troligt behöver du inte tillsätta mer salt eller peppar eftersom både korv och buljong innehåller salt och smak . Låt koka några minuter så att smaken går ihop och tillsätt sedan grädde och låt koka upp igen .

En smakrik och enkel vardagsrätt med annorlunda touch. Mums säger vi om polsk mat

Kommentera

%d bloggare gillar detta: