Kaffe i trögflytande form

Semester! Då ska man unna sig lite goda saker. Men kaffe det måste man ju alltid ha, eller hur? Just idag tyckte jag att det passade med en mer trögflytande form av kaffe. Inte så varm heller….varför måste man alltid göra saker på samma sätt?

Det fick bli ett glas med tiramisu efter maten.. Tiramisu betyder ”pigga upp mig” och vad piggar upp bättre än en underbar krämig kaffesmakande len och fluffig efterrätt. Tiramisu ska egentligen ätas kyld, efter att ha stått en stund i kylen , men jag gillar den bättre när den är precis nygjord och rumstemperead. 

Attt göra tiramisu är enkelt. Börja med att separera två ägg. Lägg vitorna i en skål och gulorna i en annan. Vispa vitorna till hårt skum och ställ åt sidan. Ta sedan skålen med äggulorna och häll i en halv dl socker och vispa till ett vitt och pösigt skum. Ta sedan en burk mascarponeost a 200-250 gr och blanda i gulorna. Vänd sedan försiktigt ned den hårt vispade vitan i gulorna. Obs! Vispa inte , bara vänd ner dem försiktigt. Ta fram dina finglas och lägg lite äggsmet i botten. Ta sedan ladyfingerkex, Vicenzovo och doppa i kallt starkt kaffe. Till fyra glas behöver du åtta kex. Dela kexen på mitten så att de får plats i glaset. Lägg dem direkt på äggsmeten och varva sedan äggsmet och fingerkex doppade i kaffe. Avsluta med äggsmet och pudra på med kakaopulver. 

Om du nu är som jag så hugger du in direkt men annars ställer du dem kallt i kylen en stund innan servering. En perfekt efterrätt i sommar och semestertider eller för den skull på andra tidpunkter på året när man är sugen på nåt riktigt gott. Bra att förbereda om man vill ha nåt färdigt att bjuda på. Bästa sättet att bjuda på trögflytande kaffe efter maten!

Kommentera