Vad har du i ditt kylskåp

För flera år sedan fanns det ett program i TV där man kom hem till kända personer och öppnade deras kylskåp och en kock fick i uppgift att laga mat med det som fanns i kylskåpet. Det sättet lagar jag oftast mat på!  Jag brukar öppna mitt kylskåp och se vad som finns, vad behöver ätas upp för att inte bli dåligt och ta de råvarorna och utifrån detta skapa en måltid. En förutsättning för att göra detta är fantasi och ett ganska välfyllt skafferi, så att du kan smaksätta med olika saker. Den här sortens matlagning är ganska resurssnål eftersom du hela tiden försöker använda dig av det du har och som kanske blev över från någon annan dag.

Att äta gårdagens rester betyder inte bara att ta samma mat på en tallrik och stoppa in i micron , nej,… du kan göra så mycket mer. På vissa receptsidor  finns en funktion där man kan söka på ingrediens, till exempel på recept.com . Där kan man då skriva in den ingrediens man har i sitt kylskåp och få förslag på maträtter med den här ingrediensen i. Det är ett riktigt bra hjälpmedel om man saknar inspiration. Om du till exempel har tomatsås kvar i kylen skriver du in ordet i sökrutan, klickar i om du vill att den ska ingå i förrätt eller varmrätt eller , nja… kanske inte efterrätt… och sen får du förslag på maträtter där din överblivna tomatsås blir använd. Det är bara till att välja och vraka.

Vad har du i ditt kylskåp som skulle kunna bli nåt gott?” Man tager vad man haver” , som Kajsa Varg sa.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: