Vad ska man göra med all julmat?

Visst är överskriften en berättigad fråga? Innan jul hamstrar vi så mycket mat i tron att vi skall kunna orka äta upp allt men bara för att inse redan på julafton att om vi ska äta upp allt det här får vi hålla på en hel vecka, dag och natt. Men istället för att låta sakerna åka ut och in ur kylskåpet och till slut bli dåliga för att man inte ätit upp dem i tid , passa istället på att göra andra maträtter av resterna. Maträtter som du till exempel kan lägga i matlådor och frysa in  och ta med till jobbet. Januari brukar ju kallas årets fattigaste månad och då kan det vara bra att ha mat i frysen.

Som till exempel min kalkon som verkade ha nio liv. Den fick sluta sina dagar som piroger och som smulpajEtt enkelt sätt att ta tillvara på rester av protein. Använd köttet till att göra en fyllning med andra goda ingredienser du har hemma, var inte rädd att improvisera. Smaka dig fram. 

Ett tips till er därute som funderar på att göra piroger och vill ha en lättkavlad och väldigt smidig deg som inte går sönder även om den kavlas ut tunnt, det är att smälta smöret och värma mjölken och hälla detta varmt över mjölet och snabbt arbeta ihop till en deg. Gärna i matberedare. Att vätskan är varm gör degen extra elastisk. Knåda degen lite extra när du tar upp den på bakbordet och gör dina piroger medan degen fortfarande är varm. Ett ungefärligt recept kommer här. Det räcker till en plåt små piroger. 

4 dl mjöl

50 gram smör 

Ca 1 1/2 dl mjölk

Men troligtvis har ni fler rester än kalkon. Skinka till exempel. Använd den i en paj, lasagne eller varför inte chimichangas som jag skrivit om i ett annat inlägg. 

Köttbullar får nytt liv om de får hoppa ner i en god tomatsås och hällas över en skål med spagetti. Prinskorvar kan hackas ner till mindre bitar och få simma runt i äggstanningen i en makaronilåda med massor av ost, för inte åt väl någon speciellt mycket av den juligt röda osten .

Revbensköttet kan användas i en sorts skomakarlåda där köttstuvning ligger i botten och man täcker det med potatismos och så in i ugnen. 

Den kokta brysselkålen får nytt liv i stekpannan med hjälp av lite smör , socker , vitpeppar och kanske några tranbär. Eller låt den få sällskap av skinkan i en paj. 

Det lila rödkålshuvudet som ligger där halvätet i kylen kan bli en god kålsoppa med sting och kycklingfrikadeller.

 Det finns fortfarande hopp för julmaten . Det är inte över än, man behöver bara ge den lite omsorg och omtanke så kan den återuppstå i  ny skepnad. Så innan du frågar dig vad du ska göra med all julmat och tar den enkla och inte så hållbara vägen till soptunnan så tänk en gång till. Hoppas du har fått lite inspiration till vad du kan göra med all din julmat. Du kan säkert hitta på ännu fler sätt och då får du gärna dela med dig av dina idéer i kommentarerna. 

God fortsättning!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: