Från nos till svans

Är du en av dem som äter julskinka? Brukar du skära bort svålen från skinkan innan griljering? Och sen åker den i soporna? Ja tänkte väl det. Här kommer två förslag du faktiskt kan ta tillvara den på, för visst vill vi minska matsvinnet och ta till vara hela djuret. 

Det första förslaget är att du grillar den i ugnen tills den har blivit riktigt knaprig. Använd grillfunktionen och lägg svålen på galler så att fettet rinner av. Glöm inte sätta en djup plåt under gallret. Det sista kan du pensla den med lite senap om du vill eller varför inte bara lite flingsalt. Vänd den ofta så att fettet rinner av. Hela processen tar närmare en timme. Men sen har du knaprig fläsksvål att stoppa i munnen. Använd inte för hög värme , max 175 grader .

Nästa förslag är för dem som älskar bönor. Låt skinksvålen koka med nästa gång du kokar bönor. Eftersom den är salt får du en underbar smak på bönorna . Du väljer själv om du vill äta svålen ,men smaken finns nu i bönorna. Har du en tryckkokare tar det runt en timme att koka bönor utan blötläggning först, beroende på bönor förstås . Denna gången blev det black eye bönor. När de är mjuka, tillsätt lite vitlök, spiskummin, paprikapulver, en klick sambal för hetta och smaka av med salt. Med lite ris eller kokt yuca har du en enkel måltid som du står dig länge på. 

Så nu när skinkorna snart ska griljeras så släng inte svålen, prova nåt nytt! Men du kanske har bättre förslag???

Kommentera