Masato, fermenterad dryck

Ja nu har jag provat ett par gånger och göra Masato. Första gången gick så där, men nu det här gången verkar det blir riktigt bra.  Masato är en dryck gjord på fermenterad yuca , som ursprungligen tuggades för att få att jäsa. Numera behöver man inte tugga yucan för att få den att jäsa utan man använder lite mer hygieniska sätt att fermentera den. Masaton är väldigt mättande då den innehåller stärkelse och den kittlar lite på tungan. Till slut om den får mogna riktigt länge bildas det alkohol i den , men det är inte syftet här. Om man tar den ur fermenteringsprocessen när den är lagom  och ställer den i kylen , avstannar processen  som bildar alkoholen .

Man kokar upp yuca i rikligt med vatten , observera salta inte! När yucan är riktigt kokt tar man upp den ur vattnet i en större bunke och sparar kokvattnet och låter alltsammans svalna. Blanda i socker i kokvattnet och rör till det löser sig, det ska smaka sött.

När yucan och kokvattnet svalnat till rumstemperatur dsc_0002_1.jpgmosar du sedan yucan och använder kokvattnet lite i taget tills du får en massa, inte för hård och inte för lös, ungefär som potatismos skulle jag säga. Yuca kan vara väldigt svår att mosa , jag använde mig av en handmixer men ursprungligen mosas den med en rund sten i ett tråg. Alla hårda trådar från  mitten av yucan kan man ta bort under tiden.

I sydligare länder räcker det med värmen för att den ska fermentera, men här får vi hjälpa den lite på traven med några korn torrjäst, det räcker med ytterst lite. Jag använde ett kryddmått till tre kilo yuca. En liten nypa salt ska också tillsättas. När massan är slät och lagom konsistens så täcker du bunken med folie och låter den stå i rumstemperatur i tre dagar.dsc_0005.jpg Efter tre dagar känner du på lukten att den har jäst och är färdig . Du ser också små bubblor i massan. Då förflyttar du den till tättslutande burkar som du ställer i kylskåpet. Då avstannar fermenteringen.

För att servera den sedan, tar du en dl av massan , lägger den i mixern tillsammans med lite socker , nån msk, och slår på vatten. Mixa till lagom dryckkonsistens så att alla ev små klumpar försvinner.dsc_0910.jpg Slå upp i glas och drick, och dröm dig bort till djungeln och urbefolkningen i Peru.dsc_0007_1.jpg

 

Spara

Kommentera

%d bloggare gillar detta: