Snart bär det av hemåt

Mina dagar här i mitt paradis Peru lider mot sitt slut för den här gången. Imorgon bär det av hemåt. En lång flygtur innan man är hemma igen. Det är med saknad jag lämnar det här underbara landet. De senaste veckorna har erbjudit en resa till djungeln och Tarapoto och Yurimaguas, till en värme som fick mig att känna mig som man precis kommit ut ur duschen.  Väldigt fuktigt och varmt. Men så vackert!

image

Här är fisk en stor del av matkulturen. Både färsk, men också saltad torkad fisk.

image

image

Här äter man också en del andra lite mer exotiska saker som stora jättesnäckor, congompe eller caracol som de heter på spanska. Den här bilden är tagen på marknaden

image

Andra lite udda saker man kan hitta på menyn är tortuga, dvs sköldpadda, majás, en sort vild gris liknande vildsvin, eller varför inte anaconda, orm.

image

Här är en uppånervänd sköldpadda redo för grytan, bilden är tagen på marknaden och här är rökt torkat kött av vildgrisen majás.

image

Frukter finns det också gott om. Kokospalmer finns överallt och härifrån kommer våra cashewnötter. Visste du att cashewnötter är något som sitter fast på en frukt.

image

På den här röda frukten med samma namn sitter en nöt på varje frukt. Jag smakade på frukten som är väldigt röd på utsidan, den har ett tunt skal och gult fruktkött. Smaken är god men den har en väldigt besk eftersmak som gör att tungan nästan kryllar sig. Behöver jag säga att jag inte åt upp den frukten.

En annan frukt jag däremot åt upp är guava, en mycket underlig frukt. Den ser ut som en jättestor ärtskida. Den finns i många olika storlekar och former allt från spiralformad till stor som en machete. Inuti har den ett vitt fruktkött som är lite fluffigt, och stora bruna kärnor. Kärnorna äter man inte. Smaken är mild och söt.

image

Så här ser den ut inuti.

image

Bananer finns i alla olika former och fasoner,  både matbanan och banan som man äter som den är.

image

image

En sån här stock med matbananer kostar runt fem soles vilket är mindre än 15 kronor. Det är lite skillnad på kilopris mot Sverige.

image

Här i glaset finns nåt annat som är väldigt typiskt för den här regionen, nämligen masato.  Det är en fermenterad dryck gjord på yuca. När jag kommer hem ska jag göra masato och då kommer jag skriva ett inlägg om detta. Förr i tiden för att få den att jäsa tuggade man yucan men nuförtiden har man andra sätt att få den fermenterad.
Smaken är mild men den kittlar lite på tungan och smakar lite jäst. Låter man den jäsa längre bildas det alkohol i den, ju längre den får jäsa ju mer alkohol. Den här var nygjord och alkoholhalten nästan lika med noll. Den innehåller väldigt mycket stärkelse och därför är den mättande. Ett glas och du står dig väldigt många timmar utan att bli hungrig. Det är ju praktiskt om man är ute i djungeln.
Även om min resa hit är slut för den här gången så är det absolut inte sista gången jag åker hit. Jag längtar redan tillbaka. Och väskorna de är fulla med olika goda saker som kan komma till användning hemma i mitt kök i Sverige, men det får bli ett annat inlägg.

Kommentera