Alternativa chokladbollar

Det är mycket tjat och skriverier nu för tiden om socker och fett. Man ska inte äta för mycket socker , och fett ska man akta sig för. Jag gillar att äta och det ska smaka gott det jag äter så för mig är inte den här diskussionen så intressant. Jag äter och lagar det jag gillar och har lust att smaka på. Ibland tar ju faktiskt nyfikenheten överhand, som till exempel när jag läser att man kan göra chokladbollar utan vare sig fett eller socker. Det lät ju faktiskt för bra för att vara sant, så jag var tvungen att prova.

Istället för fett och socker använder man sig av banan. Lägg 2 bananer i matberedaren och kör till en smet. Tänk på att bananerna måste vara mogna, de får inte vara gröna. Tillsätt havregryn, ca tre dl, öka lite om bananerna är stora. Tänk på att havregrynet sväller efter några minuter av vätskan i bananen. Tillsätt därefter kakao. Jag gillar när det smakar choklad så jag tog ganska mycket men ca 3 msk är lagom. Om du vill ha dem helt sockerfria kör du tills smeten är blandad. Om du kan tänka dig lite socker så ta lite vaniljsocker, en knapp msk. Forma till bollar som rullas i kokos.dsc_0408.jpg Strössel går också bra men då kommer sockret med i bilden. (Dock förhöjer det smaken tycker jag. )dsc_0409.jpg

Förvånansvärt goda för att vara utan socker eller fett. Fast riktigt så goda som originalen det är de ju inte, men helt klart ett bra alternativ.

Kommentera