Makrill two ways

Igår fick jag helt utan förvarning 10 nyfångade makrillar av bästa storlek och kvalitet.
image

Sex av dem fick åka direkt in i frysen för framtida behov och resten fick vänta i kylen tills idag. Jag bestämde mig för att röka två av dem eftersom jag älskar rökt makrill och de övriga två bestämde jag att tillaga på peruanskt sätt som Escabeche.
image

Escabeche är en maträtt med mycket lök och vinäger som ger en speciell smak och syra. Detta tillsammans med fisk,  ají amarillo och orégano eller mynta( hierbabuena) ger en smakrik rätt. Man kan välja att filea fisken men jag valde att steka den hel istället, endast delad i två delar.
Man kryddar fisken med salt, peppar och spiskumminoch doppar den i mjöl och steker den gyllene. Under tiden skär du två lökar i plymer och strimlar en ají amarillo fint på längden. Detta lägger  du i en kastrull med en halv kopp vinäger och salt och kokar några minuter tills löken blivit genomskinlig. Ställ åt sidan.
När fisken är gyllene ta ur den ur stekpannan och lägg i lite vitlök som får fräsa tillsammans med lite aji panca. Akta så det inte bränner, bränd vitlök är inte gott.  Häll av löken men spara spadet. Lägg tillbaka fisken i pannan och tillsätt löken. Lite av lökspadet och lite vatten. Smaka av med salt och peppar  och eventuellt mer vinäger. Stäng av plattan och vänd fisken i såsen så att den suger upp smaken.
image

Lägg på lock och låt vila till servering. Servera på salladsblad med kokt yuca eller sötpotatis och en ägghalva.

De två andra makrillarna kryddade jag med salt, grovmalen svartpeppar och malen koriander.
image

Jag preparerade min röklåda och lade fisken på gallret.
image

På det övre gallret lade jag några kokta potatisar som också fick följa med in i röken. Jag satte tandpetare i fisken för att hålla den öppen så att röken lättare skulle komma åt.
image

Efter trettio minuter i röken var fisken helt gyllene

image

och doften, ja den var helt underbar.  En riktigt lyxig lördagslunch.

image

Kommentera