Pasta gjord på potatis är en gammal tradition och finns i många länders matkulturer, bland annat i Italien och i Ungern. Ett mycket smart och gott sätt att ta till vara överbliven potatis , tycker jag. Potatisen pressas genom en potatispress, företrädesvis medan den är ljummen , men det går även om den är kall. Den blandas med äggulor och mjöl, salt och muskot tills den blir en smidig och len deg.
Degen rullas ut till långa längder ungefär i fingertjocklek och små bitar skärs av dem.
Bitarna märks sedan med en gaffel för att få ett mönster och läggs sedan i kokande väl saltat vatten tills de flyter upp till ytan så de tas upp med hålslev och läggs att vänta på ett fat.
Jag älskar smörstekta gnocchi, men man kan även ha dem i soppor, till köttfärssås eller varför inte till peston. Valet är ditt.
Ta ca 700 gr kokt potatis, pressad, 2-3 äggulor, salt, muskot, och mjöl så att degen blir smidig ca 1-2 dl. Det är allt. Roligt och kul är det också och så mycket godare än vanlig torkad pasta. Gör ett försök nästa gång , du kommer inte att ångra dig.