Chaibullar till kaffet

Jag fick en sån oemotståndlig lust baka bullar härom dagen. Det gick inte att stå emot, så vilken tur att just den dagen var det personalfika på jobbet. Tu för mig så jag slapp att äta upp alla själv….
Jag är egentligen inte så förtjust inatt äta kanelbullar förutom när de är precis nygräddade och varma, för jag tycker att de lätt blir lite torra. Detta kan i många fall bero på att man gräddar de lite för länge.
Jag bestämde mig för att göra en ny variant av bullar, nämligen chaibullar. Chai är en blandning av kryddor från Indien som blivit väldigt populär de senaste åren. Mycket gott om jag får säga min mening….blandningen innehåller kardemumma, kanel,nejlikor och muskot. Det här blandade jag med socker och hade som fyllning i bullarna tillsammans med smör. Sen gjorde jag en lätt glasyr med några droppar citron och vatten och florsocker och ringlade på istället för pärlsocker.
Vetedegen jag använde var receptet som stod på mjölpåsen men med en tillsats av en gnutta bakpulver för att få de lite fluffigare.
Viktigt är att låta degen jäsa ordentligt, både före och efter utbakningen. kavla ut degen till rektangel och bred på smör. Det är bra om smöret är rumstempererat så går det lättare att bre. Strö rikligt med chaisockret på och rulla ihop och skär i lagom stora bitar.

image

Här är de ogräddade bullarna som står och väntar på att få åka in i ugnen. 250 grader sätter jag ugnen på för bullar, något mindre om det är en varmluftsugn. Bullarna tar knappt tio minuter att bli färdiga om du inte har gjort dem jättestora, då kan du öka på med några minuter till.

image

Efter glasering ser de ut så här. Känner ni doften? För att göra chaisockret kan ni gå in på inlägget om chaisnurror och ser proportionerna på kryddorna.klicka här

Kommentera