Sopa de cangrejo eller krabbsoppa

Idag fick det bli nåt lite extra smaskigt till middag. Vädret utanför fönstret krävde sin soppa och jag hade fått krabbor av en vän som fiskar själv . Ikväll tänkte jag sörpla på krabba men redan nu vid lunch tänkte jag tjuvstarta med att smaka på den ena genom att använda lite av den till en riktigt god och värmande krabbsoppa inspirerad av det peruanska kökets sopa de cangrejo.

Jag börjar med att hacka en lök,( idag tog jag en rödlök) fräste den med olja och en ají amarillo( en slags chili som är orange) och lade sedan ner en tärnad tomat och lät det fräsa i några minuter. Jag to loss benen från krabban och slog sönder skalet på dem och lade i dem i grytan. Krabbhuset fick också åka med ner i grytan tillsammans med rikligt med koriander (färsk eller frusen). Slå på vatten och lägg i en liten bit selleri i bitar tillsammans med lite hackad morot, lite vita majskorn (mote) annars använd vanlig gul majs. Majs och krabba är väldigt gott tillsammans. Smaka av med lite buljong, salt och peppar. Tänk på att buljongen är salt så smaka alltid innan du saltar. Låt koka ca 10 minuter  mot slutet kan du slänga ner lite stelline pasta som är pasta i form av små små stjärnor. Medan soppan kokar kan du skala en matbanan och skära den i skivor och koka den vid sidan av. Gott till soppan och då kan man skippa brödet.

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: