Pepparkakor, pepparkakor å ännu mer….pepparkakscheescakes

Julens tid betyder pepparkakor. Köpepepparkakor i massor men många går ”all in” och bakar egna. Antingen med färdigköpt deg eller med egen deg. Recepten man hittar på pepparkaksdeg blir ofta väldigt många pepparkakor, men pepparkakor är ju gott så man tänker varför inte. Barnen hjälper säkert till och bakar…..Det här är ju roligt! Kavla och trycka ut, lägga på plåt och in i ugnen. Pass på så de inte bränns….Brända pepparkakor är inte gott! Sen ska det kavlas och kavlas och kavlas igen och sen är man helt slut och det är fortfarande massor av deg kvar. Barnen försvann efter första plåten…Känns det igen?

Man kan ju för all del som några jag känner, äta degen som den är , med sked, men det är nog inte att rekommendera för magens skull. En liten kladd att smaka på skadar inte men att äta upp resten näää det får vara, så därför kommer jag nu med ett litet tips till dig vad du kan göra när orken tryter men degen finns kvar.

Varför inte göra små pepparkakecheesecakes? Det är enkelt , går snabbt, du slipper slänga degen och de är fantastiskt goda. Det du behöver är pepparkaksdeg, småbrödsformar av tex aluminium men papper går också bra, 1 ägg , vaniljsocker, någon form av kesella/kvarg/cremefraisch/turkisk yogurt.

Rulla runda bollar av pepparkaksdeg och lägg i småbrödsformarna. Gör en fördjupning i mitten av bollen där fyllningen ska ligga. Blanda 1 ägg med 2 dl kvarg och lägg i vaniljsocker , ca 1 msk, mer om du vill ha en starkare vaniljsmak. Rör ihop blandningen och klicka ut i pepparkaksbollarnas hålighet. Sätt in i ugnen som står på 175 grader i ca 25 minuter.

En kopp kaffe och en nybakad pepparkakscheesecake är inte fel….äh varför inte …jag tar en till,  de var ju inte så stora och det sägs ju att man blir snäll av pepparkakor.

Kommentera